Ceyhan İlçesi İstiklal Mahallesi 229 Sokak 13 Numara'da oturan İhsan Yoğurtçu, 6 Kasım 2009'da henüz 3 aylık evliyken işe gitmek üzere çıktığı evine bir daha dönmedi. İhsan Yoğurtçu'nun nikahsız eşi Saadet Demirtaşlı, eşi eve gelmeyince, polise kayıp başvurusu yaparak, "Eşim bana kardeşinin kız kaçırmasından dolayı amcası ile kuzenleri tarafından tehdit edildiğini söylemişti" dedi. Yapılan araştırmada, İhsan Yoğurtçu'nun kaybolmadan 10 gün önce de Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılığı'na "Kardeşim evlenmek amacıyla amcamın kızını kaçırdı. Kardeşimi bulunca öldüreceklerini söylüyorlar. Beni de tehdit ediyorlar" diyerek suç duyurusunda bulunduğu anlaşıldı.

İhsan Yoğurtçu'nun cesedi, kaybolduktan 2.5 ay sonra ilçeye bağlı Büyük Elmagölü Köyü, Küçük Elmagölü Mahallesi Ergün Paşa Çiftliği yakınındaki mısır tarlasında başından tek kurşunla vurulmuş halde bulundu. Ertesi gün jandarmayı telefonla arayan ve adını açıklamayan bir kişi, İhsan Yoğurtçu'nun kız kaçırma yüzünden amcası tarafından tabancayla öldürüldüğü ihbarında bulundu. Bunun üzerine Osmaniye'deki evlerinde gözaltına alınan amca Muhiyeddin (58) ile oğulları Bekir (33) ve Hüseyin (27) tutuklandı. Muhiyeddin’in 2’nci eşi Songül (41) ile diğer oğlu Yahya Yoğurtçu (26) ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

'İHSAN KAYBOLUNCA SAKALLARI KESTİLER'

Sanıklar hakkında 'töre saiki ile tasarlayarak kasten öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu, 'hürriyeti tahdit' suçundan da 10'ar yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ceyhan Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklar, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Sanıklardan bazıları olay tarihinde Şanlıurfa'da tanıdıklarının cenazesinde bulunduklarını söyledi.

Mahkeme heyeti, babası ve ağabeyleriyle benzer ifade veren tutuksuz sanık Yahya Yoğurtçu'nun jandarmaki sorgusunda anlattıklarını hatırlattı ve nedenini sordu.

Yahya Yoğurtçu, jandarmadaki ifadesinde kızkardeşi Zübeyde'yi Habib Yoğurtçu'nun kaçırdığını, kendisinin de bu ailenin kızları olan Songül ile evli olduğunu anlatıp, "Kız kardeşim ben askerdeyken kaçırılmış. Askerden geldikten sonra babam 'Senin eşin bizim ailemize yaramaz. Kovala babasının evine gitsin' dedi. Kardeşlerim de baskı yaptı. Eşime zarar gelmemesi için ailesinin yanına gönderdim. Kız kardeşim kaçırıldığı için ailenin erkekleri olarak sakal bırakmıştık. Ancak İhsan'ın kaybolmasının ardından babam 'Artık temiz gezin, sakalınızı kesin' diyerek sakalımızı tıraş ettirdi" demişti.

Yoğurtçu, hakimin sorusuna "Benim eşim ölen İhsan'ın kız kardeşi. O zaman eşim yanımdaydı. O daha fazla üzülmesin diye öyle ifade vermiştim" diye cevap verdi.

DELİL YETERSİZLİĞİNDEN BERAAT

Mahkeme heyeti, yaklaşık 3-6 ay arasında tutuklu kalıp, tahliye olan 3 sanık ile diğer 2 sanık hakkında delil yetersizliğinden beraat kararı verdi. Bire karşı iki oyla sanıkları suçsuz bulan mahkeme heyeti, gerçek katilin bulunması için de Cumhuriyet Savcılığı'na talepte bulunulmasına karar verdi.

Öte yandan İhsan Yoğurtçu'nun ailesi, karara itiraz ettiklerini söyledi.

Ayrıca, Yahya Yoğurtçu'nun babaevine gönderdiği eşi Songül'ü tekrar getirmediği, kaçarak evlenen Habib ile Zübeyde Yoğurtçu'nun ise evliliklerini devam ettirdikleri öğrenildi.



MKA(OA/SS)