Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan Elektronik Destek Sistemi ile şiddet gören kadınlar Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nin (ŞÖNİM) kendilerine verdiği butona basarak polisi çağırabilecek. Türkiye’de ilk defa uygulanan proje pilot il seçilen Adana’nın ardından, Bursa’da da yetkili kurumlara tanıtıldı. Valilik Binasında yapılan toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek ve Genel Müdür Yardımcısı İsmet Yıldız Polat katıldı.

Pilot il olan Bursa’da işbirliği ve koordinasyon toplantısı yapan Bozkurt, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayarak projeyi anlattı. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile birlikte çalışmalara başladıklarını belirten Bozkurt, "Kanunun en önemli maddesi teknik yöntemlerle takip. Elektronik Destek Sistemi Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütülen bir proje. Şiddet mağduru kadınlara dağıtılacak butonlarla emniyet yetkilileri arasında iletişim sağlanacak. Yetkililerin en kısa sürede kendisine ulaşmasını amaçlıyoruz" dedi.

BUTONU ALAN KADIN MOBESE TARAFINDAN TAKİP EDİLECEK

Şiddete uğrayan kadının hakim tarafından teknik yöntemlerle takip edilmeli kararını ŞÖNİM’e getirerek butonu alacağını söyleyen Gevrek, "Şönim en kısa süre içinde bu butonu kendisine verecek. Buton aktif olduğu andan itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü’nün MOBESE kameraları kendisini takip etmeye başlayacak. Butonla sesli ve mesajla görüşme imkanı olacak. İki ilde yapılacak uygulamanın sonuçlarına göre 81 ile yaygınlaştırılacak" diye konuştu.

PİLOT İLLER YOL GÖSTERECEK

Teknik takibin kadına yönelik şiddeti önleme yöntemlerinden biri olduğunu belirten Gevrek şunları söyledi:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak birçok yöntem üzerinde çalışıyoruz. İnsanların eğitilmesi, zihinsel dönüşümünün sağlanması, gerektiğinde polis görevlendirilmesi gibi bir sürü yöntem var. Teknik yöntemler de bunlardan birisi. Buna bastığınızda başınızda polis belirmeyecek. Ama en önemlisi caydırıcı olacak ve kadının güvenini arttıracak. Bu butonu nasıl kullanılacağı kadınlara anlatılacak. Önce her ile 50 buton vereceğiz. Daha sonra 100'e çıkarılacak. Takip edilecek. Zamanla bu sayının arttırılması ve modellerin geliştirilmesi için çalışacağız. Butonun bilekte mi, boyunda mı, çanta da mı taşınması daha iyi olacak bunların hepsi emniyet ve diğer partnerimiz AVEA ile takip edeceğiz."

Gevrek, Sosyal sorumluluk projesi olarak gerçekleştirilen uygulamanın 18 Ekim’de Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından, Bursa’da tanıtılacağını kaydetti.

SÇ,SB(FK/COŞ)