Karabağlar İlçesi Belediye Başkanı CHP’li Sıtkı Kürüm, KESK'e (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) bağlı Tüm Bel Sen 2 No'lu Şube Başkanı Aygün Öğrendi ile 341 memuru kapsayan toplu sözleşmeyi imzaladı. Memurların sosyal haklarının iyileştirildiği, 750 TL iyileştirme zammı, 105 TL ulaşım ücreti ve yılda 4 kez 500’er lira ikramiye ödenmesini sağlayacak mali haklar elde ettiği sözleşmede, kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesini sağlayacak özel bir madde dikkat çekti. Sözleşmede, "Sözleşmeden yararlanan belediye çalışanlarının ailesinin şikayeti üzerine, aile içi şiddet uygulandığının tespit edildiği durumlarda; sözkonusu çalışanın sözleşme hükümlerinde yer alan mali ve sosyal yardımlardan elde ettikleri elinden alınarak, bunlar çalışanın eşine ödenir" hükmü yer aldı.

Başkan Kürüm, eşine şiddet uygulayan memurun, mali haklarını, kendisine değil, eşine ödeyeceklerini anlatırken, "Bu madde ile kadına şiddete yönelik tepkimizi, hassasiyetimizi ortaya koyarken, topluma da örnek olmayı amaçladık. Ayrıca sözleşmede, kadınlara 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, ücretli izin hakkı da tanıdık" diye konutu.

"NİKAHTA SÖZ ALIYORUZ"

Kadına yönelik şiddetin sona ermesi için pek çok çalışma yaptıklarını anlatan Başkan Kürüm, semt merkezlerinde kadınların bilinçlendirilmesi ve sorunlarının çözümü için psikolog ve avukat danışmanlar görevlendirdiklerine dikkati çekti. Geçtiğimiz ay nikah törenlerinde damatlardan, "Eşime şiddet uygulamayacağım" sözünün alındığı bir uygulama da başlattıklarını hatırlatan Kürüm, şunları söyledi:

"Karabağlar ve Türkiye’de hiçbir erkeğin eşine şiddet uygulamasını istemiyoruz. Kadına yönelik şiddet son bulmalı. Kadına karşı şiddet her geçen gün dikkat çekici boyutlara ulaşıyor. Her güzel başlayan evlilik gibi biten evlilikler veya aşklar da güzel bitmeli ve kadına yönelik şiddet son bulmalı. Biz de belediye olarak son zamanlarda tırmanış gösteren ve pek çok kadının ölümüne neden olan şiddetin son bulması için özendirici uygulamalara imza atıyoruz. Son olarak imzaladığımız sözleşmede de bunun bir örneği. Kadına yönelik şiddet tarihe karışsın ve şiddete toplum olarak 'dur' diyelim. Sevginin, barış, huzur ve hoşgörünün ağır bastığı bir dünyaya arzu ediyoruz."



DHA(AÖ/İD)