Türkiye Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve ARGE Sorumlusu Ali Rıza Dölkeleş, Federasyon'un yapmış olduğu ankette, Türkiye genelindeki otel, lokanta ve restoranlarda 485 bin aşçının çalıştığını saptadıklarını belirtti. En fazla turistik otel ve tesisin bulunduğu Akdeniz Bölgesi'nde ise 85 bin aşçının görev yaptığını kaydeden Dölkeleş, bu tesislerin mutfaklarında 15 bin kadın aşçının çalıştığına dikkati çekti.

Antalya'nın Kemer İlçesi'ndeki Limak Limra Otel'in de aşçıbaşısı olan Ali Rıza Dölkeleş, 15 bin kadın aşçıdan sadece 1500'ünün aşçıbaşı olarak mutfakta çalıştığını kaydetti. Kadın aşçılardan öne çıkmış bir aşçının bulunmamasını üzüntüyle karşıladıklarını anlatan Dölkeleş, "Bayan aşçılar, tesislerde şeflik düzeyine kadar geliyor. Bu noktadan sonra genelde mesleği bırakıyor. Tahmin ediyorum ki bunların büyük bir çoğunluğu evlerinin mutfağında yemek yapmayı tercih ediyor. Bizler tesislerimizde daha fazla kadın aşçı çalıştırma gayreti içerisindeyiz" dedi.

Dölkeleş, çalıştığı tesiste 20 kadın aşçının bulunduğunu da anlattı. Dölkeleş, "Şef olabilmek için, komilikten başlamak suretiyle her kısmında çalıştıktan sonra en az 10 tecrübe kazanmak gerekiyor. Aşçıbaşı olabilmek için ise bir 15 yıl daha çalışmak, emek vermek gerek. Kadınların büyük kısmı mesleğinin en verimli döneminde evleniyor ve kendi mutfaklarında çalışıyor. Bu da mutfaklarımızda kadın başaşçı yetişmesini engelliyor" diye konuştu.

KADIN AŞÇILAR UMUTLU

Kadın aşçılar ise gelecek için umutlu konuştu. Aşçıbaşılığa kadar uzanan yolda çok emek vermesi gerektiğini belirten 2 yıllık aşçı 27 yaşındaki Öznur Sarı, "Bu işin henüz başındayım. İyi bir aşçıbaşı olmak istiyorum" dedi.

12 yıldır aşçılık yapan 30 yaşındaki Yeter Yamaç ise "Daha önce özel şirketlerde de görev yaptım. Sertifikamı aldıktan sonra çalışmaya devam ettim. İşimi çok seviyorum. En büyük hobim ise yemek yapmak. Türkiye'de kadın aşçıbaşılarının olmamasının nedeni ise erkeklerin kadınları bu işte yeterli görmemesi" diye konuştu.

9 yıldır aşçı olan 38 yaşındaki Emine Kızıltaş da kızı Sevgi Kızıltaş’ın da kendisi ile birlikte 2 yıldır tesiste aşçılık yaptığını belirtti. Kızıltaş, "Benim hedefim mesleğimde ilerleyerek Akdeniz Bölgesi'nde isim yapmış iyi bir aşçıbaşısı olmak" dedi.

Annesi ve babası da aynı tesiste aşçı olarak görev yapan 18 yaşındaki Sevgi Kızıltaş ise "2 yıldan bu yana görevimi sürdürüyorum. Annem ve babamın mesleğinin aynı olması, benim için de büyük bir avantaj. Annemle birlikte aynı hedefi paylaşıyorum" diye konuştu.

18 yaşındaki Fatma Güzel de, "2 yıldır bu işi yapıyorum. İlk olarak stajla başladım. Yaşım küçük ama hedeflerim gerçekten büyük. Önce bir kısım şefi ardından da aşçıbaşı olmak istiyorum" dedi.