Kadifekale'nin Ballıkuyu Semti'nde, heyelan nedeniyle daha önce boşaltılan ve ağaçlandırılan Rakım Elkutlu Caddesi'nin kuzey- kuzeybatısındaki alanda geçen hafta meydana gelen toprak kayması bölgede tehlike yarattı. Heyelanın meydana geldiği alanın altındaki istinat duvarı yıkıldı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri 24 Şubat Cuma gününden itibaren bölgede aldığı önlemlerle kayacak toprakları boşaltmaya ve teraslama yapmaya başladı. Toplam 50 bin metreküp toprak kamyonlarla başka yere taşındı. Heyelan nedeniyle kayan toprağın akma yönünde bulunan Topaltı İlköğretim Okulu önce 27 Şubat Pazartesi 1 günlüğüne, daha sonra ise yağışların devam etmesi ve kaymanın kısmi de olsa sürmesi nedeniyle üç günlüğüne tatil ilan edildi.

İzmir Valiliği bugün yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü teknik ekiplerinin yaptığı inceleme sonrası verdiği rapor doğrultusunda heyelan nedeniyle, Topaltı İlköğretim Okulu’nda 3 gün süreyle eğitim- öğretime ara verilmesinin yanısıra, aynı bölgede bulunan caminin tedbir amaçlı olarak ikinci bir emre kadar kapatılması ve işaretlenen konut sahiplerinin de ikinci bir emre kadar evlerinde barınmamaları istendi.

İŞARETLENEN 40 EVE TEBLİGAT

Bu karar doğrultusunda riskli alan olarak belirlenen krokinin içinde yeralan evler tek tek işaretlendi. Heyelan alanının sağı, solu ve altında bulunan binalarda yaşayanlara Konak Kaymakamlığı’nın talimatıyla Anafartalar Karakolu polisleri tek tek tebligatlarını yaptı. Evlerini nihai karar verilene kadar boşaltmaları istendi. Valilik, ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca söz konusu alandaki sokakların yaya ve araç trafiğine kapatılması ve heyelanın alt kısmından malzeme alınmaması gerektiğine de dikkat çekti.

HEYELAN SÜRÜYOR

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce hazırlanan raporda, Kadifekale Rakım Erkutlu Caddesi’nin kuzey- kuzeybatısındaki heyelan nedeniyle boşaltılan ve halen ıslah çalışmaları devam eden alanda, eski heyelan yönüyle uyumlu Kuzey-Kuzeybatı yönlü heyelanın faaliyette olduğu; heyelan alanında hali hazırda iskan bulunmadığı ve ıslah çalışmalarının devam ettiği de bildirildi.

KİRA YARDIMI YAPILACAK

Konak Kaymakamı Ahmet Önal, Emniyet Müdürlüğü personelinin risk krokisi içinde yeralan yerleri dolaştığını ve tebligatları yaptığını belirtti. Başka yerlere taşınmak isteyenlerle ilgili olarak muhtaç olanlarına yönelik tespitler yapılacağını ve Sosyal Yardımlaşma Fonu’ndan 6 aya kadar kira yardımı yapılacağını belirten Önal, ani bir gelişme olduğunu kısa sürede bu konuda çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Kaymakam Önal, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün üç uzmanın görüşü doğrultusunda rapor hazırladığını belirterek, ayrıntılı çalışmalardan sonra nihai rapor hazırlanacağını, üniversitelerden de yardım alınacağını belirtti. Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede önlemler aldığını dile getiren Önal, "Bu çalışmaların hızlandırılmasını tavsiye ettik. Ancak yağış nedeniyle çalışmalar aksadı. Kayması muhtemel toprağın bir kısmı daha taşınacak" dedi.

İSTİNAT DUVARI YENİLENECEK

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise heyelan baskısı yaratan toprağın boşaltma çalışmalarının devam edeceğini belirterek, acilen istinat duvarının yenilenme ihalesine çıkılacağını açıkladı. Teraslama ve kayacak malzeme miktarını azaltacak önlemleri alacaklarını belirten belediye yetkililer, "Heyelan bölgesine çevreden yüzeysel su girişini önledik. Sadece, yağış sırasında yukarıdan gelecek suyun etkisi sözkonusu olabilir" dedi.



UB(İÖ/SS)