İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynakların korunması ve sağlıklı çevre için 8 yılda önemli yatırımlara imza attı. Öncelikle çevre yerleşimlerde ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri kurularak Gediz, Nif ve Küçük Menderes’e kirlilik akışının önüne geçildi. Bu yerleşimlerde içme suyu ve kanal alt yapısı baştan sona yenilenerek sağlıklı bir alt yapıya kavuşturuldu. Egzoz salınımını büyük ölçüde azaltacak raylı sistem hatları devreye girdi. Çevreci yeşil motora sahip yeni otobüsler alındı. Avrupa’nın en büyük Doğal Yaşam Parkı hizmete alınırken, İnciraltı ve Çiğli’de de kent ormanı oluşturuldu. Kadifekale kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan yapıların ardından çıkan 42 hektarlık alanda kent ormanı oluşturma çalışmaları başladı. Organik tarım çalışmalarına ağırlık verilirken, Kuş Cenneti’nin korunması için de bir dizi önlem alındı. Türkiye’de ilk kez uygulanan bir projeyle Belkahve’deki taş ocakları taşınarak temizlenen alana 45 bin ağaç dikildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 8 yılda çevre için yaklaşık 2.5 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi.

3.4 MİLYON KİŞİNİN ARITMASI TAMAM

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yatırım ve projelerini gerçekleştirirken gelecek kuşakları düşünerek hareket etmek zorunda olduklarını söyledi. Nüfusu 3.5 milyonu aşan İzmir metropol kentinde 3 milyon 400 bin kişinin arıtma ihtiyacını 8 yıl içinde tamamladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu şöyle dedi:

"Bugüne kadar bu büyüklükte çevre yatırımı Türkiye’de gerçekleştirilmedi. Türkiye’deki ileri biyolojik arıtmaların yüzde 25’i İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde. Arıtması bulunmayan köylerde bile klorlama sistemiyle su arıtması gerçekleştiriyoruz, paket arıtmalar yapıyoruz. Raylı ulaşıma yatırım gerçekleştirirken egzoz gazı salınımını azaltmayı hedefliyoruz. Toprağı, havayı, suyu korumak için projeler üretiyoruz. Kentimizdeki çevre kirliliğini önleme yönünde ilkeli ve kararlı uygulamaları olan örnek bir belediyeyiz."

HEDEF, KÖRFEZİ YÜZÜLEBİLİR HALE GETİRMEK 

Kentin turizm, hizmet ve sağlık sektöründe büyümesi ile EXPO hedefinde de çevrenin önemine değinen Başkan Kocaoğlu, kentlerin bugün çevre konusunda yaptıkları yatırımlar ve çevre konusundaki atılımları ile öne çıktığını vurgulayarak, "Biz de körfezimizi yeniden yüzülebilir hale getirerek İzmir’i dünyanın en çevreci kentlerinden biri haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.



DHA(AÖ/COŞ)