TOKAD ve Eğitim- Sen üyesi 25 kişi kent merkezi Yeraltı Çarşısı üzerinde bir araya geldi. Grup geçen hafta İstanbul Esentepe'de AVM inşaatında çalışan 11 işçinin santiye çadırında çıkan yangında ölmesiyle ilgili açıklamada bulundu. Grup adına açıklama yapan TOKAD üyesi Sümeyye Avşar, Van’da çaresiz ve sahipsiz depremzede halkın çadırlarda yanarak can vermesi gibi işçilerin de kaldıkları naylon barakalarda yanarak can verdiğini söyledi. Müteahhitlerden başbakana kadar zenginleşmeyi hedefleyen çılgın projelerin emekçilerin hayatına mal olduğunu öne süren Avşar, iş kazalarının son 9 yılda yüzde 92 arttığını, ölüm ve maluliyetle sonuçlanan kazaların katlandığını, bunun nedeninin de bu çılgın kapitalist yarış olduğunu savundu. Avşar, şöyle dedi:

"Son 30 yıldır sermaye, bütün dünyada neoliberal politikalarla yaşamın her alanını ranta çevirmek için her çılgınlığı yapıyor. Zaten doğru dürüst var olamayan sosyal devlet tamamen katledildi. Sendikalar zayıflatıldı, taşeronlaşma hayatın her alanına sirayet etti. Güvencesiz ve esnek çalıştırmalar emekçileri patronların kölesi haline getirdi. Sermaye çevreleri işçiden her geçen gün daha çok kısmanın hesabını yaptı. Hükümetler çıkardıkları yasalarla çalışanın aleyhine, sermayenin lehine her türlü tedbiri aldılar.'' 

Daha fazla kar etmek isteyen patronların işçiler için güvenlik önlemlerini masraf olmasın diye almayıp rezidanslarda, malikanelerde keyif sürdüklerini, işçilerin soğuktan titreyen bedenlerini ısıtmaya çalışırken yanarak can verdiklerini dile getirdi.



FY(EA/İD)