KURAKLIK, AÇLIK, TERÖR VE KORSANLIK SOMALİ'Yİ YEDİ BİTİRDİ


Her Somalili'nin yapılacak seçimlere katılma hakkına sahip olması gerektiğine işaret eden Ki-moon, seçimler sırasında partilere ve parlamentoya yüzde 30'luk bir kadın temsilci girmesinin güvence altına alınmasının önemine de dikkat çekti. Ki-moon, Somali'de gazetecilere karşı işlenen suçlarda cezasızlığın kaldırılmasına da değinerek, Somali'de 5 ay içinde 6 gazetecinin öldürüldüğünü aktardı. Geçici federal hükümetin, halkın güvenini ve temel güvenlik hizmetini sağlaması gerektiğini söyleyen Ki-moon, "Çünkü Somalililer bunu bekliyorlar ve bunun gerçekleşmesi de onların en temel hakkı. Uluslararası toplum ve BM Somali'de barış, istikrar ve rafahın tesis edilmesinde her türlü yardımı yapmaya hazırdır. Bizim Mogadişu'daki siyasi ofisimiz ve Özel Temsilcimiz Sayın Augustine Mahiga ülkeye daha fazla personelimizi gönderiyorlar. Bir yanda kuraklık, öbür yanda açlık, öteki yanda terör ve korsanlık Somali'yi yedi bitirdi. İmkan verildiği taktirde Somali kendisini tekrar ayağa kaldırabilir. Ancak bunun için desteğe ihtiyacı var. Kapsamlı bir yatırım planına ihtiyacımız var. Bütün sektörleri içeren bir plan olmalı bu. Sizlerden ricam, uzun vadeli olarak bu ülkeye öngörülebilir bir desteği nasıl verebileceğinizi düşününüz" diye konuştu.


İSTANBUL SOMALİ KONFERANSINA BÜYÜK BİR ÜMİTLE BAĞLANMAKTAYIZ


Somali Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmed de sözlerine "Türkiye'nin kardeşçe ve insanca yaklaşımlarından dolayı minnettarlığımız ifade etmek isteriz" diye başladı. Herkesin ortak arzusunun Somali'nin yeniden yapılandırılması ve uluslararası toplum içerisinde layık olduğu konumuna ulaşabilmesi olduğunu söyleyen Şeyh Ahmed, "Biz gerçekten de 2. İstanbul Somali Konferansına büyük bir ümitle bağlanmaktayız. Çünkü bizler Somali'de barış ve istikrarın tesisini arzulamaktayız ve böylelikle inanıyorum ki, bu toplantı aslında yeni bir dönüm olacaktır bizler için ve uluslararası çabalar bağlamında yeni bir başlangıç olacaktır diye ümit etmekteyiz. Bizler güvenlik ve istikrarın ülkemize yeniden gelmesi konusundaki mevcut sıkıntıların giderilmesi için de önemli bir adım olduğuna inanmaktayız" dedi.


"BAŞARI İÇİN KOORDİNASYON ZORUNLUDUR"


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin özellikle son bir yıl içerisinde Somali'de Somalililer'e sadece insani yardım dağıtmanın ötesine geçtiğini anlatarak, "Somali politikamızın özü şudur, siyasi, güvenlik, ekonominin yeniden imarı ve kalkınma, eğitim ve insani yardım alanlarındaki faaliayetlerin eş zamanlı ve birbirine paralel olarak yürütülmesi. Başarı için koordinasyon zorunludur" dedi.


(BB) (FOTOĞRAF)