Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği ve Keşan Belediyesi’nin desteği ile 'Saros Yapay Resif Projesi'ni yürüten Kadıköy Sualtı Merkezi kurucusu Savaş Yapman, İstanbul Yapay Resif Projesi’nin hayata geçirilmesi halinde İstanbul’un dalış turizmi açısından önemli bir konuma geleceğini söyledi. Marmara Denizi’nin canlı çeşitliliği bakımından yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Yapman, "Yıllardır çeşitli kurumlar tarafından 'Yaşayan Marmara' adı altında programlar yapılıyor. Marmara Denizi sadece sosyal etkinliklerle yaşanır bir hale gelmiyor. Buna müdahale etmek gerekiyor. Saros Yapay Resif Projesi’nde edindiğimiz bilgilerle bu projeyi hazırladık. Saros’ta Çanakkale savaşlarını sergiledik. Şimdi de İstanbul’un fethini sergilemek istiyoruz. Çalışmayı Adalar bölgesinde yapmak istiyoruz" dedi.

DALIŞ TURİZMİ HAREKETLENECEK

Yapman, projenin, Marmara Denizi’nde dalış turizminin hareketlenmesi, su altı canlılığının arttırılması ve bölge balıkçılığının korunması amacıyla hazırlandığını ifade etti. Yapman, "Proje sayesinde trolle yasak avcılığın önüne geçilecek. Ayrıca, İstanbul’un kendi bünyesinde 100 bine yakın dalgıç var. Bu dalgıçların hepsi İstanbul dışında faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu proje sayesinde dalgıçlar İstanbul dışına çıkmayacaklar. Öte yandan Türkiye’de yerli ve yabancı turistin en fazla ziyaret ettiği şehir İstanbul" diye konuştu. Yapman, projenin detaylarını şöyle anlattı:

"Projede Fatih Sultan Mehmet ve Yeniçeri heykelleri, Bizans surları ve Osmanlı ordusu, toplar, mancınık objeleri yer alacak. Ayrıca, Fatih Sultan Mehmet’in gemileri karadan yürütmesi de sahnelenecek. Kız Kulesi ve Ayasofya Camii minyatürleri de olacak. 12 Haziran seçimleri öncesi bazı bürokratlar projeyi muhteşem bulduklarını söyledi. Fakat henüz bir gelişme yaşanmadı. Şu anda sonuç bekliyoruz."



ÜY(LK/BT)