Türkiye'de çeşitli temaslarda bulunan İran İslam Cumhuriyeti Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seyid Mohammad Hüseyni, bugün Konya'ya geldi. İlk olarak Şems-i Tebriz'i türbesini ziyaret eden Bakan Hüseyni, daha sonra Mevlana Müzesi'ne geçti. Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çıpan eşliğinde müzeyi gezen Bakan Hüseyni, eserler hakkında bilgi aldı. Çıpan, Bakan Hüseyni'ye Mevlana'nın Mesnevi, Fihi Ma Fih ve Mektubat adlı eserlerini hediye etti.

'TÜM İSLAM ÜLKELERİ MEVLANA'YA SAYGI DUYUYOR'

Ziyaret sonrası gazetecilerin, Afganistan Enformasyon ve Kültür Bakanlığı Danışmanı Celal Nurani'nin, Mevlana'nın ülkesinin kültürünün bir parçası olduğunu dünyaya kabul ettirmek için yürüttüğü çalışmaları hatırlatması üzerine Bakan Hüseyni, şunları söyledi:

''Konya'da bulunmaktan çok mutluyum. Mevlana’nın dergahına geldim. Mevlana, büyük alimdir. Uzun zamandan beri Mevlana’nın şiirlerini, eserlerini okuyorum. Bütün bu eserlerden haz alıyorum, faydasını görüyorum. Mevlana’nın mezarına geldim. Burada maneviyat gördüm. Mevlana’nın mesajı, insanlara barış, dostluk ve insaniyettir. Biz umuyoruz ki bu mesajı insanlar için faydalı olsun. Mevlana’nın mesajları tarih boyunca kalıcı olmuştur. İran, Afganistan, Türkiye ve tüm İslam ülkeleri Mevlana’ya sevgi ve saygı duyuyoruz.''

Bakan Hüseyni, daha sonra Konya İl Halk Kütüphanesinde 'Mevlana ve Şems-i Tebrizi Kitapları' sergisinin açılışına katıldı.



HK(İA/CK)