Yurda yasadışı yollardan oto yedek parçası getirileceği ihbarını alan İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin araştırmalarının ardından ilk olarak şüphelilerin kimlikleri tespit edildi. Sonrasında, yedek parçaları İngiltere’den İtalya’ya, oradan da deniz yoluyla Çeşme Limanı’na getirecekleri belirlendi.

ÖNCE KARAYOLU, ARDINDAN DENİZ YOLU

Yurda yasadışı yollardan sokulacak yedek parçaların, Türkiye’nin önde gelen firmalarının malzemeleriyle aynı TIR’a yüklendiğinin saptanmasıyla operasyona başlandı. TIR, İtalya’dan gemiyle Çeşme Limanı’a geldikten sonrada fiziki takip başlatıldı. Gümrükten sorunsuz olarak geçen TIR, eskortluk yapan araçla Işıkkent semtindeki boş bir araziye götürüldü.

MECLİS ÜYESİ SUÇÜSTÜ YAKALANDI

İçerisinde yasal yükler de bulunan TIR’ın mührünü söken zanlılar, kaçak getirilen malzemeleri başka bir araca yüklemeye başladıkları sırada baskın düzenlendi. Operasyonda, kaçak malzemeleri almak için Ankara’dan gelen Bala İlçesi CHP’li Belediye Meclis Üyesi 45 yaşındaki O.Y., TIR şoförü 35 yaşındaki M.E. ile malzemelerin indirilmesine yardım eden 52 yaşındaki H.A. yakalandı. Gözaltına alınan zanlıların verdiği bilgiler, İngiltere- İzmir hattındaki kaçakçılığın ayrıntılarını da ortaya çıkardı.

YASAL MALZEMELERİN ARASINDA GETİRİLMİŞ

Meclis üyesi O.Y.’nin İngiltere’de yaşayan kardeşinin ilk olarak bu ülkeden Türkiye’ye tanınmış markaların malzemelerini götüren nakliye firmasına bağlı TIR şoförü M.E.’ye ulaştığı öğrenildi. M.E.’nin, kendisine teklif edilen parayı kabul etmesiyle de, kaçak oto yedek parçalarının çuvallar içerisinde yasal olarak getirilecek olan malzemelerin arasına gizlendiği tespit edildi. Yolda hiçbir sorunla karşılaşmadan İzmir’e gelen M.E.’nin, malzemeleri burada O.Y.’ye teslim edeceği anlaşıldı. O.Y.’nin de malzemeleri Arkara’ya götürerek, önceden bağlantı kurduğu kişilere pazarlamayı planladığı ileri sürüldü. Gözaltındaki zanlıların sorgusunun devam ettiği, kaçak olarak getirilen ve aralarında hava yastıklarının da bulunduğu öğrenilen yedek parçaların piyasa değerinin 500 bin TL’yi bulduğu belirtildi.