Yeşilova İlçesi'ne bağlı İğdir Köyü'nde oturan 48 yaşındaki Veysel Türkan, köyünde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıyor. Yeşilova Yetiştiriciler Birliği'ne üye olan Türkan'ın 36 ineği bulunuyor. Türkan, ineklerden elde ettiği sütü İğdir Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne satarak ailesinin geçimini sağlıyor. 3 yıldan bu yana kooperatifin kendisine ödeme yapmadığını ileri süreren Veysel Türkan, yem alacak parası kalmadığı için hayvanlarının aç kaldığını söyledi. Komşularının yardımı ile birkaç gün idare ettiğini anlatan Türkan, yardımların kesilmesiyle birlikte hayvanların açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. Türkan, yetkililere sesini duyarmak için ailesiyle birlikte açlık grevine başladığını kaydetti.

AİLE BOYU GREV KARARI

Eşi 40 yaşındaki Meryem, oğlu 23 yaşındaki Bayram ile 2 gün önce açlık grevine başlayan Veysel Türkan, durumdan etkilenen kızı 6 yaşındaki Beyza'nın da yemek yemediğini söyledi. Kooperatiften toplam 34 bin lira alacağı bulunduğuna işaret eden Türkan, kooperatifin hem süt parasını vermediğini hem de yem listesinde kendisini yem almış gibi gösterdiğini iddia etti. Evine icra geldiğini ve ineklerinden birkaçını satarak icrayı önlediğini anlatan Türkan, şunları kaydetti:

"1987 yılından beri çalıştığım İğdir Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne 1990 yılına kaydoldum. Şu anda 16'sı sağmal olmak üzere 36 büyükbaş hayvanım var. Kooperatife günlük 100 kilo süt veriyordum. 2011 yılının Ekim ayına kadar da verdim. Sadece 2011 yılının Ağustos ayında kooperatiften bir kere yem aldım. Bunun haricinde ne yem aldım ne de süt paramı alabildim. 3 yıldan bu yana verdiğim süt için bana 34 bin lira ödeme yapmaları gerekiyor. Ancak bu paranın tamamı kooperatifte duruyor. Artık ödeme gücüm kalmadığından devletten yardım bekliyorum."

BÜTÜN KAPILAR KAPANDI

Hayvanlarının aç kalmasına dayanamadığını söyleyen Veysel Türkan, çaresizlik içinde yardım beklediğini kaydetti. Hayvanlara bakacak gücü kalmadığını vurgulayan Türkan, "Tarım İl Müdürlüğü'ne, İlçe Tarım Müdürlüğü'ne, Yeşilova Kaymakamlığı'na, Burdur Valiliği'ne başvurdum, hiçbir yerden sonuç alamadım. Hayvanlar şu an ölüm orucunda. Onlar açken biz de yemek yiyemiyoruz. Bu nedenle açlık grevine başladık. Belki bu sayede yetkililerin dikkatini çekeriz" dedi.

Süt paralarının ödenmesini isteyen Melek Türkan ise "Sütümüzün parasını alamayınca, ineklerimiz yemsiz, samansız kaldı. Biz süt paramızın verilmesini istiyoruz. Yoksa hayvanlarımız açlıktan ölecek. Hayvanlarımız açlık çekerken biz de yemek yememe kararı aldık, kızımız da bizden etkilendi ve yemek yemiyor. Yardım bekliyoruz" diye konuştu.

KOOPERATİF BAŞKANI: ALACAĞI YOK

İğdir Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Bilir ise Veysel Türkan'a herhangi bir borçlarının bulunmadığını ileri sürdü. Bilir, Türkan'ın kooperatife en son Ekim 2011'de süt verdiğini dile getirdi. Bilir, "Bu sütün ödemesi de yapıldı. İddialar asılsız. Bizden bir alacağı yok" diye konuştu.