Gölcük Belediye Başkanlığı ve Kocaeli Gölcük Engellilerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin birlikte gerçekleştirdiği 'Engelsiz Deniz' projesi kapsamında, 'Engellileri Anlıyoruz' adlı Türkiye'nin ilk sualtı fotoğraf sergisi öğleden sonra açıldı.

Gölcük İlçesi Değirmendere sahilinde 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde denize göçen ve yaklaşık 30 metre derinde bulunan enkaza fotoğrafların dalgıçlarca yerleştirilmesiyle açılan ve alanda Türkiye'de bir ilk olduğu belirtilen ilk sualtı fotoğraf sergisi Devlet eski Bakanlarından Kürşad Tüzmen, Serbest Dalış Dünya Rekortmeni Şahika Encümen, Uluslararası Engelli Dalgıçlar Federasyonu (IDDA) Eğitmen Eğiticisi Bahattin Memişoğlu tarafından açıldı. Dalgıçlar tarafından sualtı kameirasıyla görüntülenen sergi fotoğrafları sahilde kurulan dev ekrana canlı yansıtıldı. Açılışa katılanlar depremden önce içlerine girip çıktıkları binaları ve gölgesinde serinledikleri çınar ağaçlarının su altındaki enkazını izlerken duygulandı. Burada dalış yapan Kürşad Tüzmen, şöyle dedi:

"Deprem sonrası engelli hale gelen arkadraşlarımızla dalış yaptık. Sualtı fotoğraf sergisini açarak gezinti yaptık. Hepimiz her an engelli olabiliriz. Bu arkadaşlarımızın farkına vararak bu arkadaşarımızın neler çektiğini hissederek yardımcı olmamız gerekir. Hayat insana her an engel çıkartabilir. Suyun altını renkli gördüm. Birçok deniz anası, yengeçin sualtı faunasında bu kadar güzel kirlilikten arınmış ortam bulmak beni mutlu etti. Biraz daha dikkat edersek önümüzdeki günlerde çok daha güzel balıkları tekrar görme imkanı olacak." 

Sualtı sergisi açılışı ardıdan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş tarafından Devlet eski bakanı Kürşad Tüzmen'e plaket verildi. Tüzmen plaketi alırken, "Güneydoğu'da sınır ötesi ve sınır içersinde şerefsizlere karşı mücadele veren kahraman güvenlik güçleri adına alıyorum bu plaketi. Uzman jandarma uzman çavuşların özlük haklarının çok daha iyileştirilmesi lazım, bunu da bir kez daha burdan söylüyorum" diye konuştu. 



EA,OU(MB/İD)