Merkeze bağlı Göktaşlı Mahallesi’ndeki Avni Gemici İlköğretim Okulu'nda görev yapan Sosyal Bilgiler öğretmeni Ş.T., yarıyıl tatilinde şiddetli öksürük şikayetiyle Manisa Devlet Hastanesi’ne gitti. İki çocuk annesi öğretmeni muayene eden doktor, Ş.T.’yi Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk etti. Üniversite Hastanesi’nde yapılan testlerde Ş.T.’nin verem hastası olduğu ortaya çıktı. Okulun açılmasına kısa süre kala verem hastası olduğunu öğrenen Ş.T., durumu görevli olduğu okulun yöneticilerine bildirdi. Yöneticiler de konuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü bilgilendirdi. Okuların açılmasının ardından Ş.T.’nin derse girdiği sınıflarda eğitim gören 225 öğrenciye, tüberkülin cilt testi (PPD testi) yapıldı. Öğrencilerden 64’ünün test sonucu pozitif çıktı. Sonuçları öğrenen öğrenci velileri paniğe kapılırken, İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay, 1300 öğrencinin eğitim gördüğü okulda herhangi bir sorun olmadığını dile getirdi.

DR. TAY, “VİRÜS VEREM DEMEK DEĞİL”

İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay, okulda bir öğretmenin dışında verem hastalığı teşhisinin konulmadığını dile getirdi. Dr. Tay, “Öğrencilerimizde de sonuçların pozitif çıkması normaldir. Hayatının bir gününde bu virüse yakalanmış olabilir. Ancak bu onların verem hastası olduğu anlamına gelmez. Her insanda, bu testlerden sonra sonuç pozitif çıkabilir. Bu öğrencilerimize ve diğer öğrencilerimize koruyucu tedavi yöntemi başlamıştır. Okulumuzda korkulacak bir durum yoktur. Gereken önlemleri biz baştan aldık. Hiçbir velimizin korku duymasına neden yok. Diğer öğrenci ve öğretmenlere de test yapılacak. Sonucu pozitif çıkanlar ayrıca tedavi edilecek” diye konuştu.

VALİ DAŞÖZ, “HERŞEY KONTROL ALTINDA”

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, test sonuçları pozitif çıktığı belirtilen öğrencilerin sağlık kontrollerinin yapıldığını ve tedavilerinin başladığını ifade etti. Vali Daşöz, “Bazı öğrencilerde söz konusu virüsün olduğunu öğrendik. Ancak bunların hepsi sağlık kontrolünden geçti ve tedavileri yapılıyor. Bu tedavi yapıldığı süreç içerisinde de bulaşıcılığı söz konusu değil. Sağlık İl Müdürlüğümüz gereken takibi yapıyor. Eğer tedaviler sonrasında okula gitmemesi gereken biri tespit edilirse, buna göre tutum belirlenecek. Herşey sağlık teşkilatımızın kontrolündedir. Ayrıca tedaviler diğer öğrencilerimize tehlike oluşturulmayacak tarza yapılıyor. Verem olduğu teşhis edilen öğretmenin okula devam edip etmeyeceği konusunu da sağlık görevlilerimiz karar verecek. Eğer tedavisinde ikinci şahıslar için sakıncalı bir durumu varsa, devam edip-etmeyeceği o zaman belli olacak. Diğer öğrenciler için bir tehlike yok. Potansiyel olarak konu sadece bizim ilimizle ilgili değil, bir çok ilde vardır” dedi. Vali Daşöz, okulda çocuğu eğitim gören hiçbir velinin korkmaması gerektiğini kaydedip, “Velilerimiz endişe etmesin. Öğrencilerimizin sadece testleri pozitif çıktı. Ancak verem teşhisi konmadı. Sağlık yetkililerimiz bu durum tedavi edilebilir durum olduğunu açıkladılar. Kısacası korkulacak bir durum yok” ifadelerini kullandı.



İK(İÖ/AAA)