Birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinin harç parası ödemeyeceğinin açıklanması üzerine, aynı uygulamayı ikinci öğretime de isteyen yaklaşık 500 kişilik topluluk, Taksim’de ‘İkinci öğretim harçları da kaldırılsın, harçlara hayır’ yazılı pankart açarak, İstiklal Caddesi’nden yürüyüşe geçti.

‘Müşteri değil öğrenciyiz biz’, ‘ Parasız eğitim istiyoruz’, ‘ İkinci öğretim bu ülkenin insanı değil mi?’, ‘ Eğitimde gece tarifesine son’, ‘ AKP’nin harcında adalet yok’, yazılı dövizleri taşıdı.

Odakule’de topluluk adına basın açıklaması okuyan Utku Oğul;

“Kararın ayrıntılarında, ikinci öğretim, uzaktan eğitim, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden yine harç alınacağı, yabancı dille eğitim gören öğrencilerin bir buçuk kat harç vereceği var. Üniversiteliler arasında ikilik yaratan bu karar anayasadaki eşitlik ilkesine dahi uymamaktadır. Parasız eğitimi harçlara indirgeyen ve eğitim sürecindeki temel haklarını es geçen anlayış giderek artan eşitsiz eğitim koşullarını daha da keskinleştirmiştir.Harçlar pazarlık olmadan tamamen kaldırılmalıdır. Üniversitelere daha fazla bütçe ayrılmalıdır. Harç kredileri borcu tüm üniversitelilerden silinmelidir. Üniversiteler hakkındaki kararlar üniversitelerin tüm bileşenlerine açık olmalıdır. Paralı üniversiteler kaldırılmalıdır. Parasız eğitimin gerçekleşmesi için başta harçlar olmak üzere, ulaşım, barınma, beslenme ve sağlık gibi üniversitelilerin temel yaşamsal ihtiyaçları parasız olarak karşılanmalıdır” dedi.

Açıklamanın ardından öğrenciler olaysız dağıldı.

FOTOĞRAFLI