Konya'ya yapılacak olan yeni stadyumun temel atma törenine katılan Bakan Davutoğlu, daha sonra ulusal bir haber kanalının canlı yayın programına katıldı. Programda Suriye ile ilgili savaş çıkar mı sorusuna Davutoğlu, Suriye ile Türkiye arasında yaşanan olaylarda hiç bir zaman soğukkanlılıklarını kaybetmediklerini belirtti. Davutoğlu, şunları söyledi:

''18 aylık diplomasiyi takip edenler şunu iyi bilirler, caydırıcılık ile diploması arasında denge tutturmaya ve bu ikisi arasında denge tutarken de zamanlamaya çok ciddi bir özen göstermeye gayret ettik. Ana muhalefet partisi ya da bir çok yerden sanki Türkiye savaşı teşvik eden ya da çatışmanın tarafıymış gibi son derece olumsuz açıklamalar görüyorum. Türkiye'yi savaşın tarafı gibi göstermek bizim dışımızda komşu bir ülkede gelişmiş sosyal hareketlilik, arkasından daha üst kullanamaya hedefleyen rejimin kendi halkına dönük uyguladığı orantısız güç ve zulüm var. Böyle bir durumda tabii ki Türkiye’nin tavır alması gerekir. Hiçbir zaman soğukkanlılığımızı kaybetmedik. Hiçbir zaman olayların bizi bir yere sürüklemesine izin vermedik. Çünkü Türkiye’nin bir stratejisi var.''

EN MAKUL STRATEJİ ORTAYA KONMUŞTUR

Türk uçağının düşürülmesi ve Akçakale olayında da soğukkanlılıklarını koruduklarını belirten Davutoğlu, ''Uçağımızın düşürüldüğünde de, Akçakale olayı yaşandığında da bütün alternatifler göz önüne alınarak, şu ya da bu çevrenin bize her hangi bir şekilde yönetmesine izin vermedik. Akıllı, mantıklı, aynı zamanda kardeş olmanın birbirleriyle kaderiyle ilgilenmenin desteklediği şuurun tedbiri altında davrandık. Bu anlamda ele alındığında, 18 ay iç savaşın sürdüğü şartlarda, takip edilebilecek en makul strateji ortaya konmuştur'' dedi.

Sınırda tankların bekletilmesiyle ilgili soru üzerine Davutoğlu, Akçakale'ye düşen top mermisi nedeniyle 5 kişinin şehit olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

 ''Benzer olayın tekrar yaşanmaması için devlet her türlü caydırıcılık tedbiri alır. O tedbiri almazsanız daha büyük çatışmaların önünü alamazsınız. Çünkü, küçük depremler, büyük depremleri engeller. Küçük depremlerde tedbirleri alırsanız, büyük depremlere hazırlıklı girersiniz. Akçakale olayından sonra tedbirler alınmamış olmasaydı, daha yüksek gerilimlerle karşı karşıya kalınabilirdi. Şu an sınırımızda o gerginlik söz konusu değil.''

Suriye hükümeti Akçakale olayının ardından özer diledi mi? sorusu üzerine Davutoğlu, ''Hayır. Gerekli açıklamanın yapılması yönünde gerekli uyarıları bulunduk'' dedi. 

Davutoğlu, Suriye Dışişleri Bakanının atılan top mermisini kasıtlı bir şekilde atılmadığı yönünde açıklamaları olduğunu söyledi.

Davutoğlu, her hangi bir sınır ihlalinde ise müdahale edileceğini ve bunun savunma hakkının doğal sonucu olduğunu kaydetti. 

SİVİL BİR UÇAKTA, ASKERİ NİTELİKLİ MALZEME

Davutoğlu, katıldığı programın ardında da gazetecilerin sorularını cevapladı. İndirilen Suriye uçağıyla ilgili soru üzerine Davutoğlu, ''Önemli olan, buradaki temel konu, sivil bir uçakta askeri nitelikte bir malzemenin taşınması konusudur. Zaten alıcı ve gönderici makamlar bellidir. Bir tarafta silah üreticisi bir firma, diğer tarafta Suriye Savunma Bakanlığı, dolasıyla malzemeler üzerinde yaptığımız çalışmalarda da ortaya çıktı, teyit edildi. Askeri mahiyette kullanılabilecek malzemelerdir bunlar. Önemli olan budur'' dedi.

SURİYE'DE KURBAN BAYRAMINDA ATEŞKES

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Lahtar Brahimi'nin Suriye'de Kurban Bayramı süreci için 'geçici ateşkes' çağrısında bulunmasının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

'' Barhim ile İstanbul'da geçen cumartesi günü yaptığımız görüşmede biz konuyu kendisiyle paylaşmıştık. Kendiside böyle bir düşüncesi olduğunu ifade etmişti. Biz ilkesel olarak inşallah Suriye'de akan kanın bütünüyle durmasını arzu ediyoruz. Ama şu anda onu sağlayacak şartlar yoksa bile bayramda bir ateşkes temin edilmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Dün sayın Başbakanımızın, Ahmedinejad ile görüşmesinde de bu konuyu ele aldık. Onlar da bu görüşümüzü desteklediler. Diğer komşu bölge ülkelerle de istişare halindeyiz. İnşallah en azından bayramda Suriyeli kardeşlerimizin bir nebze nefes almasını sağlayacak bir ateşkes sağlanması mümkün olur diye ümit ediyoruz."



HD(İA/AAA)