Erzurum'da güne Kayakla Atlama Kulelerini gezerek başlayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, program dışına çıkarak doğudaki Pasinler yerine batıdaki Aşkale'ye gitti. Vali Sebahattin Öztürk'le beraber Erzurum - Bayburt karayolu kenarında bulunan ve Karasu-2 HES (Hidroelektrik santralı) göletinin kenarına giden Bakan Şahin'i burada Aşkale Kaymakamı Asalet Karabulut, Aşkale Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Yaptırmış karşıladı. İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Soysal, İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız ve Vali Yardımcıları Mehmet Gök, Naci Aktaş'ın da hazır bulunduğu görüşme sırasında Kaymakam Karabulut, Bakan Şahin'e 3 Nisan günü meydana gelen olayı ve gelişmeleri anlattı.

İşçilerin deniz bisikletini nereden bulduklarını, hangi direkteki arazıya gidermek için gölete girdiklerini ve kurtarma çalışmaları hakkında bilgi alan Bakan Şahin ile Kaymakam Karabulut arasında şu diyalog gerçekleşti:

KAYMAKAM: Göletin karşı tarafına gelmişler buradan girmek istemişler. İlk önce binmeye (deniz bisikleti) çalışmışlar. Eleman müsade etmemiş. Baraj kapaklarının olduğu kısımdan girmeye çalışmışlar. Oradan da müsade etmemişler. En son karşı tarafan girmişler.

BAKAN ŞAHİN: Her taraf buzlu muydu, neyle girmişler? Buranın deniz bisikleti mi var, ne zaman almışlar? Görmüyorlar mı buz olduğunu?

KAYMAKAM: Her taraf buzluydu. Buz olduğu için buzu kırarak ilerlemeye çalışıyorlar. Buzu kırmaya çalışınca Mustafa Arifoğulları buzun üzerinde dengesini kaybedip düşüyor. Arkadaşları onu kurtarmaya çalışırken bisiklet alabora oluyor.

BELEDİYE BAŞKANI: Deniz bisikletiyle girmişler. Belediyenin havuzu var, orada kullanıyoruz deniz bisiklerini. Oradan almış, kendileri buraya getirmiş.

BAKAN ŞAHİN: Burası daha önce bir dere yatağıydı. Burdan enerji nakil hattı geçiyordu. Su tutmaya başlayınca su yükseldi. Hatlara yönelik düzenleme yapılmadığından dolayı bu sıkıntı meydana geldi, öyle mi?

KAYMAKAM: Evet doğru. Buz olduğunu görüyorlar, kıra kıra ilerliyorlar. Buzu kıra kıra giderken düşüyorlar.

AŞKALE'DE 5 KİŞİ NASIL ÖLMÜŞTÜ?

Aşkale yakınındaki Karasu-2 HES'e ait göletten geçen bir elektrik direğindeki arızayı gidermek için 3 Nisan günü deniz bisikletine binen TEDAŞ görevlileri, buzları kırarak ilerlerken gölete düştü. Buzların üzerine tutunan ve uzun bir süre yardım gelmesini bekleyen görevlilerden Mustafa Arifoğulları, Feridun Öztürk, Rıdvan Takım, Şahin Baykal, Ahmet Sait Turan yaşama yitirdi. HES'e ait göletle işçilerin ölümüyle ilgili olarak Aşkale Cumhuriyet savcısı Ahmet Kalkan'ın başlattığı soruşturmada TEDAŞ İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt tutuklandı.

BAKAN ŞAHİN'E SEVGİSİNİ GÖSTERMEK İÇİN OYNADI

Aşkale'den sonra Pasinler'e geçen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e kaymakamlık önünde 60 yaşındaki Mustafa Boğaçayır "Sayın bakanım, senin geldiğine çok sevindim" dedi. Bunun üzerine Bakan Şahin "Yok ya. Nerden bileyim sevindiğini? Hadi bir takla at ya da oyna bir göreyim. Çal bakayım davulcu" diye karşılık verdi.

Bakan Şahin'e sevgisini göstermek için Mustafa Boğaçayır davul -zurna eşliğinde oynamaya başladı. Bakan Şahin de 'Kürdün kızı' oyununu oynayan Boğaçayır'ı alkışlayarak izledi.