Reha Necla Midilli Vakfı'nın kurucusu, hayırsever işadamı Reha Midilli, geçen Cuma günü saat 02.00 sıralarında adını taşıyan caddedeki evinde fenalaştı ve kaldırıldığı Foça Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kalp krizi nedeniyle öldü. İlçeye kazandırdığı sayısız eser ve yaptığı hizmetlerle adını Foçalılar'ın gönlünde taht kuran Reha Midilli için bugün adını taşıyan lisenin bahçesinde cenaze töreni düzenlendi. Törene, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Mustafa Moroğlu ile Alaattin Yüksel, Foça Kaymakamı Adem Arslan, CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, daire müdürleri, sivil toplum kurulşları ve parti temsilcileri, Midilli ailesi ile yüzlerce Foçalı katıldı.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Reha Midilli'yi birlikte açılışını yaptıkları eğitim yuvasından son yolculuğuna uğurlamanın üzüntüsünü yaşadığını anlatırken, "Foça sever, İzmir sever Reha Midilli'nin adı, ortaya koyduğu ve çok sayıda yurttaşın yararlandığı eserlerinde yaşayacak. Ailesi de yakınları da onun eserlerine yenilerini ekleyecek, buna inancım sonsuz. Acımız büyük" diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Foça ve İzmirliler'in başı sağolsun. Reha Midilli adını taşıyan kurumlar sonsuza dek yaşacak" dedi.

TABUTA GALATASARAY VE TÜRK BAYRAĞI ÖRTÜLDÜ

Yaşamını adadığı ilçede yaşamını yitiren Reha Midilli'nin tabutuna, Türk Bayrağı ile taraftarı olduğu Galataray kulübünün bayrağı örtüldü. Okul bahçesindeki törenin ardından Reha Midilli'nin cenazesi Kayalar Camii'ne getirildi. Buradaki törene yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Öğleleyin kılınan cenaze namazı ardından omuzlara alınan Reha Midilli'nin tabutu, adını taşıyan okullarda eğitim gören öğrenciler tarafından oluşturulan 100 metre uzunluğundaki koridordan alkışlar arasında geçirildi ve yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Foça Eski Mezarlığı'na götürülerek toprağa verildi. Reha Midilli'nin hayat arkadaşı Necla Midilli ayakta durmakta güçlük çekmesine rağmen, eşini son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Gözyaşlarına hakim olamayan Necla Midilli, cenazenin ardından taziyeleri kabul etti.

REHA MİDİLLİ KİMDİR?

Foça'da 5 Mayıs 1927 yılında dünyaya gelen Reha Midilli, ilköğretim eğitimini burada tamamladıktan sonra İzmir'in Buca İlçesi'nde ortaöğretimi bitirdi. Daha sonra Ankara Atatürk Lisesi'nde eğitim gören Reha Midilli ardından babası Cemil Midilli'nin yanında iş ve ticaret hayatına atıldı. Askerlik dönüşü kendi işlerini kurmaya başladı. Çiftçilik, hayvancılık, zeytinyağı üretimiyle ticareti, otomobil işletmeciliği, nakliyecilik, inşaat sektörü ve gayrimenkul alım satım işleriyle uğraştı. 1950 yılında Süheda Necla Midilli ile evlendi. 1987 yılında iş ve ticaret hayatını noktaladı. 1973-1980 yılları arasında iki dönem Foça Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Mehmet Reha Midilli ilçenin gelişim ve değişiminde unutulmaz hizmetler yaptı. Foça ve çevresine sayısız eserler kazandırdı. Türkiye'nin en büyük ödüllerinden olan "Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü"ne layık görüldü. Ayrıca 7, 8 ve 9'uncu Cumhurbaşkanlarından takdirname ve şükran Ödülleri aldı.

İLÇEYE KAZANDIRDIKLARI

-Foça Bağarası Cemil Midilli İlköğretim Okulu (1971)

-Foça Cemil Midilli Lisesi (1974)

-Foça Bedia Midilli İlköğretim Okulu (1984)

-Yenifoça Reha Midilli İlköğretim Okulu (1987)

-Foça Reha-Necla Midilli İlköğretim Okulu (1995)

-Foça Reha-Necla Midilli Devlet Hastanesi (2002)

-Foça Reha Midilli İlköğretim Okulu (2002)

-Foça Reha-Necla Midilli Sağlık Ocağı (2005)

-Foça Reha Midilli Kültür Merkezi (2006)

-Foça Reha Midilli Anadolu Lisesi (2006)

-Foça Reha Midilli 11 Eylül Spor Salonu (2006)

-Foça Belediyesi Reha Midilli Sosyal Tesisleri (2009)

-Foça 9 Eylül Üniversitesi Reha Midilli Uygulamalı Turizm Meslek Yüksekokulu (2009)

-Foça Reha Midilli Neclaana Yaşlılarevi (2010)

-Reha Midilli Dokuzeylül Üniversitesi Turizm İşletmecili ve Otelcilik Yüksek Okulu Öğrenci Yurdu, Bağarası (2011)



SG(AÖ/İD)