Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde meydana gelen patlamalarda bilanço ağırlaşıyor. İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay Reyhanlı’da saat 12.55’te belediye ve PTT binası önünde bomba yüklü iki aracın patladığı bilgisini vererek, 40 kişinin öldüğünü, 46 kişinin de yaralandığını söyledi.  Bakan Güler, "Sayıların artmasından endişe ediyoruz" dedi.  Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gerekli talimatları verdiklerini belirten Bakan, "Bölgeye de her türlü sağlık sevkiyatı yapılıyor” diye ekledi. Güler, “saldırının arkasında kimler var” yönündeki soruya ise “Araştırıyoruz” yanıtını verdi. 

ERDOĞAN: ÇOK HASSAS OLMAMIZ GEREKİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bir açıklama yaparak, 30'ye yakın öldüğünü, 46 kişinin yaralandığını söyledi ve ağır yaralıların durumuna dikkatçekti.  Çok hassas olmak gerektiğini söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şu açıklamayı yaptı: "Aldığım son bilgilerde maalesef bu vahşette 30 civarında ölümüz ve 46 kadar da yaralı var. Bu yaralıların içerisinde çok fazla ağır yaralı var. Ben buradan tüm Reyhanlı'daki kardeşlerimize seslenmek istiyorum. Bu süreç hassas bir süreç ve bu ülkemizdeki özgürlük havasının teneffüs edilmesine olumlu bakamayanlar olabilir. Suriye sınırımızdaki bir ilimiz Hatay buradaki hassasiyetler içinde bu adımlar atılabilir. Suriye'deki sığınmacılar var oralarda yaşayan ve bunları hazmedemeyenler olabilir. Çok hassas olmamız gerekir diye düşünüyorum. Tüm kardeşlerimize Allah'ta şifalar diliyorum. İnşallah bu süreci aşacağız. Bakanlarımız Hatay'a hareket halindeler. Biz de süreci buradan takip edeceğiz. Arkadaşlarımız gerekli açıklamayı yapacaklar."

HASTANELERDE ONLARCA YARALI VAR

Yerel kaynaklar, 10'u ağır 100'e yakın yaralaının hastanelere getirildiğini belirti. İlçeden gelen görüntüler patlamaların çok şiddetli olduğunu ve binaların kısmen veya tamamen çöktüğünü gösteriyor. Dumanlar yükseldiği ilçede, patlamalardan dolayı en az 8 araç hurdaya dönerken, çevredeki binalarda büyük maddi zarar oluştu. 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu olay yerine 15 ambulansın gönderildiğini, ambulans helikopter ve uçakların ise hazırlık aşamasında olduğunu belirtti. Türk medyasına göre patlamalar ardından Aratürk Caddesi'nde toplanan Türk gençleri yoldan geçen Suriyelilere saldırdı. Onlarca kişinin yaya ve araçlarla geçen Suriyelilere saldırması üzerine olay yerine gelen polisin havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştığı bildirildi.

DAVUTOĞLU: PROVOKASYONLAR OLABİLİR

Dışişleri Bakanı Amet Davutoğlu Reyhanlı'daki saldırı sonrası  yaptığı açıklamada "zamanlama"ya dikkat çekerek şöyle dedi: "Son derece acı bir aldık Rehyanlı'dan. İçişleri Bakanı'mız zaten gerekli açıklamaları yaptı. Biz de yakından takip ediyoruz. Suriye'de böyle kritik bir geçiş sürecinde bir çok provakasyon, tahrik söz konusu olabilir. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, vatandaşlarımızın huzuru. Bu konuda bütün vatandaşlarımızı tahriklere karşı dikkatli olmaya davet ediyoruz. Olay bütün boyutları ile derinlemesine incelenecektir.

Dışarıdaki durumu Türkiye'ye yansıtan karşılığını bulur. Gerekli tedbirler alınacak. kiye emniyet güçlü bir emniyet alt yapısına sahiptir, bir çok imtihandan geçmiş bir ülkedir. Muhtemel provakasyonlara karşı herkes dikkatli olmalı. Türkiye'nin huzurunu sabote etmek isteyen bir çok çevreler çıkabilir. Suriye başta olmak üzere bir çok konu istismar edilebilir. Hiç bir güç Türkiye'nin iç huzurunu bozmaya muktedir olmayacaktır. Hiç kimse Türkiye'nin gücünü test etmeye kalkmasın. Suriye için kritik olan bu süreçte zamanlama dikkat çekicidir. Tam Suriye'de geçiş süreci ile ilgili önemli kararların alındığı, diplomatik temasların yoğunlaştığı bir dönemde bunların olması tesadüf değildir. Türkiye kararlı politikasından vazgeçmez. İstikrarın dış mihraklardan etkilenmesine izin vermez. Olay bütün boyutları ile inceleniyor."

Bu saldırı Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'yi kimyasal silah  kullanmakla suçlaması ardından geldi. Ayrıca Türkiye sınırlarının her iki tarafında, silahlı grupların varlığı artık bir sır değil. Özellikle El Nusra gibi, savaş suçu işleyen El Kaide bağlantılı gruplara Türkiye'nin destek vermesi tepkiyle karşılanıyor. Saldırıları henüz üstelenen olmadı. Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta ABD'ye gitmesi bekleniyor. Temel gündemin Suriye olacağı belirtiliyor. 

11 Şubat günü da Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmiş, 4'ü Türkiyeli olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetmiş ve 24 kişi de yaralanmıştı.