Akçakale'nin hemen karşısında bulunan Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telebyad İlçesi'nde, 1 ay önce muhalifler ile ordu birlikleri arasında çatışmalar başladı. Akçakale'de tedirginlik ve paniğe yol açan şiddetli çatışmaların ardından muhalifler Telebyad'da kontrolü ele geçirdi. Bu gelişme sonrası Suriye ordu birlikleri Telebyad'a yönelik top atışları başlattı. Top ve havan mermisi parçalarının zaman zaman Türkiye tarafına isabet etmesi sonucu Akçakaleli vatandaşlar yaralandı.

Son olarak 3 Ekim'de Suriye tarafından atılan bir top mermisinin sınırıa birkaç yüz metre mesafedeki Ceylanpınar caddesi üzerindeki bir eve isabet etmesi sonucu meydana gelen patlamada Zeliha Timuçin ve 3 çocuğu ile akrabası olan Gülşen Özer isimli kadın yaşamını yitirdi. Büyük tepkiye yol açan bu olayın ardından Türkiye tarafından Suriye'ye misilleme olarak top atışı yapıldı.

SENATO 4 EKİM'DE TOPLANDI

Tüm dünyada tepkiye yol açan bu gelişme sonrası 4 Ekim'de Harran Üniversitesi Senatosu, Rektör İbrahim Halil Mutlu başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası senato üyeleri saldırıyı kınama kararını, hazırlanan 'Suriye Saldırısını Protesto Bildirisi' ile yayınladı. 3'ü çocuk 5 kişinin öldüğü olayda yaşamını yitirenlerin 4'ünün çocuk olduğu belirtilen ve toplantıdan 12 gün sonra basın kuruluşlarına gönderilen senato bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

"Kardeş Suriye halkının demokrasi, özgürlük ve onurlu yaşam talepleri, ağır silahlar kullanılarak bastırılmaya çalışılmakta, bu durum binlerce masum insanın ölmesine, yüz binlerce çocuk ve kadının başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelere göç etmesi ve perişan olmasına neden olmaktadır. Saldırganlık her gün biraz daha artmakta, günümüze dek ülkemiz topraklarına defalarca top mermileri atılmakta, bunlardan biri de 03.10.2012 günü Şanlıurfa'mızın Akçakale ilçesi merkezine isabet ederek dördü çocuk ve biri kadın olmak üzere beş masum insanımızın şehit olmasına, bazıları ağır olmak üzere on bir masum insanımızın da yaralanmasına neden olmuştur. Türkiye'nin huzur ve güvenliğini tehdit eden ve uluslararası hukukun ihlali olan bu menfur saldırı, bölge barışını da ciddi anlamda tehlikeye düşürmektedir. 'Yurtta sulh cihanda sulh' ilkesine inanan Harran Üniversitesi Senatosu olarak, Büyük Türkiye ile Kardeş Suriye Halkı arasında bulunan dostluk ve işbirliğinin ivme kazanarak devam etmesini diliyor, ülkemizi ve masum insanları tehdit eden bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Tüm yurttaşlarımıza itidal ve sağduyu çağrısı yapıyor, Milletimizi derinden yaralayan bu saldırıda hayatlarını kaybeden insanlarımıza Allah'tan rahmet, acılı ailelerine, Akçakaleli hemşehrilerimize ve milletimize başsağlığı, yaralı olanlara acil şifalar diliyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."



(HK/AK)