Yrd.Doç.Dr. İskender Dölek, Varto'da deniz seviyesinden 2 bin 149 metre yükseklikte bulunan Hamurpet göllerinin GPS cihazıyla koordinatlarını alarak dijital haritalara işledi. Yrd.Doç.Dr. Dölek, "Hamurpet gölleri ile çevresi sahip olduğu jeolojik özelliklerle jeopark alanı olabilecek özelliklere sahiptir. Volkanik bir çanak içerisinde yer alan göle ait jeolojik ve jeomorfolojik zenginlik daha detaylı bir şekilde ortaya konabilir. Bu açıdan Hamurpet gölleri önemli doğal değerlerimizdir" dedi.

AÇIK HAVA LABORATUVARI

Birçok akademisyenin gelip Büyük ve Küçük Hamurpet göllerinde çalışma yapmasının fayda sağlayacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, göllerin eko ve jeoturizm için çok önemli bir konuma sahip olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, şunları söyledi:

"Hamurpet gölü Muş ili için jeolojik miras açısından farkındalık oluşturabilmek adına önemlidir. Doğal ve kültürel değerler, uzun vadede korunabildikleri sürece ülkelerin tanıtılmasına yarar sağlayan uluslararası prestijli çalışmalardır. Çünkü ekoturizm faaliyetleri doğal çevrenin kullanımı açısından bilinçli, toplumsal yönden sorumlu ve ekonomik yönden verimli bir turizm yaklaşımıdır. Ulusal öneminin yanı sıra tüm insanlığın ortak değerlerinden biri olan, jeolojik ve jeomorfolojik özelliğe sahip alanlar, doğa uzmanlarına inceleme, diğerlerine ise yeryüzünün geçmişini anlama ve öğretme fırsatı veren yerlerdir. Dünyanın birçok yerinde açık hava laboratuvarı ve müzesi niteliğinde olan bu alanlar ekoturizm temelinde jeoturizm faaliyetlerinin merkezi haline gelmiştir. Üniversite ile koordineli çalışmalar yürütülerek Muş'ta bu potansiyele sahip alanlarda belirlenerek bilimsel anlamda da tanıtımlarının yapılması yöreye önemli katkılar sunacaktır."



MA(KS/CK)