Haluk ATALAY/İSTANBUL, KURBAN Bayramı tatilini ve güzel havayı fırsat bilen amatör balıkçılar, ellerindeki oltalarla Haliç Sahili’ne akın etti. Haliç’ten uzun zamandır çıkmayan lüfer ve kırlangıç balığının oltalara takılması vatandaşları da şaşırttı.

Güzel havayı fırsat bilen amatör balıkçılar sabahı erken saatlerinde itibaren Balat Sahili’ne koştu. Yüzlerce balıkçının sahilde sıralanması ilginç görüntüler oluşturdu. Zaman zaman bazı vatandaşların çimlere yatarak uyuduğu, bazı vatandaşların da parklardaki aletlerde spor yaptığı görüldü.

Yaklaşık 8 yıldan beri Balat Sahili’nde balık avladığını belirten Atilla Hünsoy, ilk kez bu yıl Haliç’te lüfer balığı yakaladığını belirtti. İstanbul Boğazı’ndan Haliç’e Denizsuyu Aktarma Projesi’nin olumlu etkilerinin gözlendiğini vurgulayan Atilla Hünsoy, sözlerine şöyle devam etti:

“İlk kez burada lüfer yakaladım. Yakaladığımız balık sayısında belirgin bir artış var. Geçtiğimiz yıllarda nadiren çinekop ve sarıkanat da çıkıyordu. Şimdi, kıraça, istavrit, kefal, palamut gibi balıkları da görebiliyoruz.”

Haliç’teki temizliğin yıllar geçtikçe daha belirgin bir hale geldiğini vurgulayan Atilla Hünsoy, “Gelecekte daha farklı, burada hiç görmediğimiz balıkların da yakalandığını görebileceğiz” diye konuştu.

Haliç’e denizsuyu pompalanmasının ardından oltalara daha fazla balık takıldığını öne süren Serdar Özdemir, “Başbakan Erdoğan bu projeyi yaklaşık 1 hafta önce başlattı. Bu kadar kısa zaman geçmesine rağmen balık sayısında artış olduğunu düşünüyoruz. Havalar biraz daha soğursa sarıkanat ve lüfer sayısı daha da artacak” dedi. Amatör balıkçıların kovalarında kırlangıç, iskorpit ve kefal gibi balıkların da olduğu gözlendi.

HA(FOTOĞRAF)