Kent merkezindeki kamu ve özel binalardan çıkan ve torbalara doldurulduktan sonra kamyonlarla taşınan kalorifer külleri, çöp merkezine götürülmek yerine, kente 7 kilometre uzaklıkta bulunan Depin noktasındaki Zap Suyu kenarına boşaltılınca, yol kenarında uzunluğu 1 kilometreyi buluna çöp dağlarının oluşmasına neden oldu. Bölgeyi gezen BDP’li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, karşılaştığı manzara karşısında isyan etti. Bedirhanoğlu, bu sorumsuzluğun hem insanlık hem de çevre katliamı olduğunu söyledi.

"İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMIŞLAR"

Bedirhanoğlu, kül torbalarını Zap Suyu’na atan kişi yada kişileri insanlıktan nasibini almayan kişiler olarak değerlendirdi. Yaptıkları tüm uyarılara ve ikazlara rağmen her yıl aynı manzara ile karşılaştıklarını anlatan Bedirhanoğlu, şöyle konuştu:

“Kalorifer külleri dökülmesi gereken yere götürülmüyor. Gördüğünüz gibi çöp merkezi ile çöplerin döküldüğü alan arasında 100-150 metre mesafede. Fakat maalesef külleri taşıyan nakliyeciler dökülmesi gereken yere dökmeyip yolun kenarına ya da Zap Suyu’na döküyorlar. Sanki Zap Suyu’na karşı bir düşmanlıkları varmış gibi inatla buraya döküyorlar. Bu Hakkari'ye yakışmayan bir manzaradır. Kesinlikle hiçbir Hakkarili bu manzarayı tasvip etmiyor. Maalesef nakliyeciler ya da bu külleri taşıyan kamyon sahipleri, bunu yapıyorlar. Değişik zamanlarda yaptığımız çalışmalarda tespit ettiğimiz kişileri cezalandırıyoruz. Buna rağmen gece vakitlerinde getirip illa dökülmemesi gereken yere döküyorlar.”

"ZAP SUYU KATLEDİLİYOR"

Hakkari'nin imajını, belediyenin imajını kötülemek isteyen kötü niyetli insanların bulunduğunu da belirten Belediye Başkanı Bedirhanoğlu, “Kentteki çöp sorununu 3 yılda belli bir düzeye getirdik. Çöpleri özelleştirdik. Şu anda şehir içi temizlik sorunu hemen hemen kalmadı. Fakat Zap Suyu bile bile katlediliyor. Bu büyük bir zulümdür. Bu zulmü yapanlar insanlıktan utansınlar. Zap Suyu insanlığın bir suyudur. Buradan Irak'a , Basra körfezine kadar giden bir sudur. Denizlere akan bir sudur. Bu su eğer zararlı maddelerle bozulursa, çevredeki bütün canlılar bunda zarar görür. İnsanları öldürmek, hayvanları öldürmek, ya da canlıları öldürmek illa silahla olmuyor. Bu gibi şeylerle de maalesef katliamlar yapılıyor. Bu manzarayı ortaya çıkaranlara bu katliamdan vazgeçsinler diyorum. Bu hem dini açıdan, hem insani açıdan çok kötü bir iştir” dedi.

Belediye Başkanı Bedirhanoğlu, 2 iş makinesiyle su kenarına ve suyun içine atılan tonlarca ağırlığındaki kül torbalarını sudan çıkardıklarını ve kamyonlarla yeniden çöp merkezine taşıdıklarını söyledi. Zap Suyu kenarındaki çöp temizleme çalışmalarının 10 gün süreceği belirtildi.



BD(FE/AK)