Mardin'ın Kızıltepe İlçesi'nde BDP'nin düzenlediği nevruz kutlamaları olaysız geçti. Dün Batman'da yumruklu saldırıya uğradığı belirtilen Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, alana gelirken, kalabalığın yoğun ilgisiyle karşılandı. Türk, Batman'da kendisine yapılan saldırıya değinerek, ölüme hazır olduklarını ve korku zincirlerini kırdıklarını söyledi. Mücadelelerini özgürlükle taçlandıracaklarını ifade eden Türk, baskıların kendilerini asla yıldırmayacağını, yıllardan beri sürdürülen sindirme politikalarının Kürt halkının mücadelesi karşısında iflas edeceğini kaydederek, "Dün yaşanan Nevruz kutlamalarında 90'lı yılları yaşadık. Baskı ve yıldırmayla Kürt halkını sindireceklerini sananlara söylüyoruz. Bugün yine buradayız ve özgürlük sesimizi yükseltiyoruz. Evet zaman zaman bize saldırılar oluyor. Batman'da bunu yaşadık. Bizi korkutacaklarını zannettiler. Biz ölüme de hazırız. Biz halkımızın yolunda yürüyeceğiz. Canımız halkımıza feda olsun. Kürt halkının özgürleşmesi bizim rüyamız, kimse bizim rüyamıza karışamaz. Batman'da bir devlet terörü estirildi. Orada adeta intikam duygusuyla hareket ettiler. Ancak şunu söylemek istiyorum. Biz korkunun zincirlerini çoktan kırdık. Korkmuyoruz diyoruz. Zincirler bizi bağlayamaz" diye konuştu.

Abdullah Öcalan'ın posterlerinin açıldığı Nevruz alanında Kürtler'in Anayasal talepleri olarak açıkladığı, 'Kimliğin tanınması, anadilde eğitim hakkı, siyasi statü ve Kürtler'in örgütlenme hakkı' taleplerinin yazılı olduğu dev pankart asıldığı görüldü.

Yapılan konuşmalardan sonra, kalabalık grup, Kürtçe söylenen müzikler eşliğinde halay çekerek coşkulu bir şekilde eğlendi. Kutlamaların sona ermesinden sonra yürümek isteyen küçük bir gruba polis müdahale etti. Kısa süren bu müdahale sonrası kalabalık grup, sessizce dağıldı.

Mardin merkezde ise valilik tarafından hazırlanan Nevruz programı Abdulkadir Tuttaşı İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirildi. Buradaki programa, Vali Yardımcıları Turan Erdoğan ve Selim Palamut, Belediye Başkan Vekili Zülfikar Gergez, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Olcay Erdal, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun ile daire müdürleri katıldı. Buradaki etkinlikte temsili demir dövülerek, protokol üyeleri, yakılan ateş üzerinden atladı.

Valiliğin resmi kutlamasının yapıldığı saatlerde de Karayolları Bölge Müdürlüğü yakınlarındaki boş alanda BDP'nin organize ettiği kutlamalar yapıldı. Burada da yapılan kutlamalar coşku içerisinde ve olaysız geçti.

ŞIRNAK'TA ARAÇ YAKILDI

Şırnak'ın Dicle mahallesinde nevruz kutlaması için dün gece bir araya gelen yüzleri maskeli bir grup göstericisi PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak yaktıkları ateşin etrafında halay çektikten sonra dağıldı. Grubun içinden ayrılan bir grup, Şırnak Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan M.T'ye ait 06 UUK 828 plakalı otomobile molotof kokteylleri attı. Alev alan aracı olay yerine gelen itfaiye ekipleri söndürdü. Polis kaçan saldırganları bulabilmek için operasyon başlattı.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde kutlamalar için Valilik bugün için izin verirken, vatandaşlar kutlamaları iki gece üst üste yaptı. Dün gece nevruz alanında toplananlar Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Nevruz alanının yanısıra bir çok mahallede ateşler yakarak sloganlar atan vatandaşlara polis müdahale etmeyerek önlem aldı. Gecenin geç saatlerine kadar devam eden kutlamalar olaysız sona erdi.

CİZRE'DE KEPENKLER KAPALI

Dün izinsiz yapılan nevruz kutlamalarında olayların çıktığı ve göstericiler arasındaki çocukları siper yapan PKK'lıların açtığı ateş sonucu 1 polisin şehit olduğu 1 polisin de yaralandığı Cizre'de bugün esnaf kepenk kapattı. İlçede polis geniş güvenlik önlemleri aldı.