Dünya madencilik tarihinin en büyük faciaları arasında yer alan patlamanın meydana geldiği Kozlu Maden Ocağı girişinde, sabah 07.30'da anma töreni düzenlendi. Vali Erol Ayyıldız, TTK Genel Müdürü Burhan İnan ve Genel Maden İşçileri Sedikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ın da katıldığı törende, gece vardiyasından çıkan elleri kömür karası içindeki madenciler ile gündüz vardiyasına girecek olan işçiler yer aldı.

Törende konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, teknoloji alanındaki gelişmelere ve alınan önlemlere rağmen iş kazalarında Türkiye'nin dünyada 3'üncü, Avrupa'da ise 1'inci sırada bulunduğuna dikkat çekti. Alabaş, iş kazalarının önlenmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise iş sağlığı ve güvenliği konusunda çıtayı alabildiğine yükseltmeleri gerektiğini kaydetti. İnan, maden işçilerini de ocaklarda çalışırken, 'Bir şey olmaz' mantığını kenara bırakarak çalışmaları konusunda uyardı. Vali Ayyıldız da 'Bırakın bir arkadaşımızın şehit olmasını, burnunun kanamasına bile razı değiliz. Rabbim sizleri korusun ve kollasın" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ölen madenciler için Kuran okunurken, maden işçilerine de mevlid şekeri dağıtıldı. Daha sonra da hep birlikte dua edildi. Madenciler, duanın ardından  asansörle yer altına inerek mesailerine başladı.

Buradaki törenin ardından, Kozlu Belediyesi'nin belde merkezinde ölen 263 madenci anısına yaptırdığı Maden Şehitleri Anıtı'nın açılışı yapıldı. Ölen madencilerin isimlerinin yer aldığı anıttaki törende şehit madenciler için saygı duruşunda bulunuldu. Tören, okunan Kuran'ın ardından sona erdi.



EE,DS(EE/BT)