Aytaç Durak'ın 28 Mart 2010'da İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınmasının ardından müfettişler, belediyede inceleme yaptı. Hazırlanan raporda, Durak ile birlikte bürokrat ve belediye meclis üyeleri 3 ayrı konuda suçlandı. Bunlardan birincisi, Adana Büyükşehir Belediyesi'ne ait merkez Çukurova İlçesi'ne bağlı Topalak Mahallesi'ndeki Seyhan Baraj Gölü kıyısındaki rekreasyon alanlarında inşaatı tamamlanan 15 adet işyerinin kiraya verilmesi konusu oldu.

İddiaya göre, buradaki 15 işyeri, belediye meclisinde onaylanmadan, encümen onayıyla belediye şirketi Yeni Adana İmar İnşaat A.Ş.'ye 'gerektiğinde üçüncü şahıslarla ortaklık, kira anlaşmaları yapabilme hakkı verilmesi imkanı da' eklenerek devredildi. Şirket de, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uymadan üçüncü kişilere kiraya verdi. Böylece kişilere menfaat sağlandığı gibi belediye de zarara uğratıldı.

İkinci iddiaya göre, kentteki 308'i otobüs durağı, 12'si raket ve benzeri toplam 351 reklam panosu, 27 bin 500 liraya yine belediyenin şirketi Koza Kültür Sanat A.Ş.'ye kiralandı. Bu şirket de 87 bin lira bedelle aynı yerleri özel teşebbüs Karma Açık Hava Reklamcılık A.Ş.'ye kiraladı. Bu kiralama işinde de, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uyulmayarak belediye zarara uğratılıp, üçüncü kişilere menfaat temin edildi.

Durak hakkındaki 3'üncü suçlama ise, 2 danışmanına belediye şirketlerinden yönetmeliğe aykırı olarak ödeme yapıldığı iddiasını içerdi. İddiaya göre, hal müdürlüğünde bekçi başı kadrosunda görevli Gökçen Aydın'a, Aytaç Durak tarafından vekaleten özel büro müdür yardımcılığı, özel büro müdürlüğü, genel sekreter yardımcılığı, danışmanlık görevleri verilerek 2001-2008 yılları arasında aynı anda hem Koza A.Ş.'den hem de Yeni Adana İmar İnşaat A.Ş.'den toplam 179 bin 920 lira ödeme yapıldı. Basın ve halkla ilişkiler danışmanlığında görev verilen Ali Ulukanlıgil'e de 2002-2010 yıllarında arasında yine bu 2 şirketten aynı anda toplam 313 bin 819 lira ödeme yapıldı. Böylece yönetmeliğe aykırı olarak bu 2 kişiye maddi çıkar temin edildiği iddia edildi.

"HER ŞEY YASAYA UYGUN"

Adana 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde haklarında 'görevi kötüye kullanma' suçundan 3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Durak, eski genel sekreter Hasan Gülşen, genel sekreter yardımcıları Kenan Gündoğdu ve Oktay Karakuş, dönemin yazı işleri ve kararlar daire başkanı Kaşif Barut, dönemin hesap işleri daire başkanı Selçuk Özkök, belediye meclis üyesi Mustafa Tuncel, eski meclis üyeleri Mehmet Fuat Karataş, Nevzat Ardıç, Hasan Erdeve, Okan Güçlü, eski genel sekreter yardımcısı Çetin Kemal Tıraş ve hesap işleri personeli Yavuz Can'ın yargılanmasına başlandı. Başka suçlardan tutuklu olan Kenan Gündoğdu ve Mustafa Tuncel'in katılmadığı diğer tutuksuz yargılanan sanıkların katıldığı davada savunma yapan Aytaç Durak, "Adı geçen şirketler belediyenin iştiraki olduğundan bütün gelirleri belediyeye aittir. Her şey yasaya uygun olarak yapılmıştır. Benim, belediye çalışan arkadaşlarımın ve meclis üyelerinin hiç bir suçu yoktur" dedi.

"ZARAR YOKTUR"

Dönemin genel sekreteri Hasan Gülşen de "Gerek iddianamede, gerekse müfettiş raporunda herhangi bir zarardan söz edilmemektedir. Zarar yoktur" dedi. Diğer sanıklar da benzer ifadeler vererek suçlamaları kabul etmedi.

Mahkeme hakimi, başka suçtan tutuklu olan belediye meclis üyesi Mustafa Tuncel ile genel sekreter yardımcısı Kenan Gündoğdu'nun da ifadesinin alınması için duruşmayı erteledi.