Görele’nin Köprübaşı ve Aydınlar Beldesi ile Tirebolu'nun Mursal Köyü sınırları içine atık bertaraf tesisi kurulmasına tepki gösteren ve dün sabah bölgeye gelen iş makinelerini engellemek isterken güvenlik kuvvetleri ile çıkan arbede ardından gözaltına alınan 6'sı kadın 20 şüpheli sorgulamalarının ardından dün gece serbest bırakıldı. Ormanlık alanda yaklaşık 2 kilometre yol açan iş makineleri gece güvenlik güçleri eşliğinde birlikte köyden ayrıldı. Bölgede yol açma çalışmaları sırasında yüzden fazla ağaç kırıldı, kesildi.

Haklarını savunmak için direndiklerini söyleyen Köprübaşı Beldesi Umutlu Mahallesi Muhtarı Ali Kibar, şöyle dedi:

"Ağaçlarımızı katlederek çöplük yapacaklar. Hiç kimse bilgi vermedi. Bizi askerle karşı karşıya bıraktılar. Saat 03.00’te gelip resmen ağaç katliamı yaptılar. Çöplüğe karşı değiliz ama burası yeri değil. Tarım arazilerinin içine, yerleşim yerinin ortasına çöplük yapılıyor. Bize sahip çıkılsın, yeşillik katledilmesin. Tek isteğimiz bu."

İş makinelerinin bölgeden ayrılmasına rağmen hala daha bölgede beklediklerini ifade eden Muhtar Kibar, "Sorunun çözümlenmesi için günlerce değil, yıllarca bekleyebiliriz. Burası Umutlu Mahallesi'ne ait arazi. Ben de muhtar olarak burayı beklemek zorundayım. Çöp mezarlığı yapılacak. 14 köyün su ihtiyacı buradaki 17 su deposundan karşılanıyor. Hakkımı savunmak için direniyorum, direnmeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

"KARAKOLDA BİZİMLE DALGA GEÇTİLER"

Bölgedeki gelişmeleriı görmek için komşularıyla birlikte olay yerine gittiği sırada jandarma tarafından gözaltına alınan Aliye Yolgiden ise yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Komşularla birlikte çalışma yerine bakmak istedik ama bizi yaka paça araca attılar. 7 aylık bebeğim evde kaldı, çoğumuzu hırpaladılar. ‘Terörist değiliz, yerimizin mücadelesini veriyoruz’ dedik. Hepimizi karakola götürdüler. Karakolda da bizimle dalga geçtiler.  Bebeğimin evde yalnız kaldığını anlattım, uzun süre sonra getirdiler. Hastaneye götürdükleri sırada bebeğimi doyurdum. Bizi saatlerce karakolda beklettiler."

ORMANLARIMIZI KATLETTİLER

Orman içinde açılan yolu gezen ve çok sayıda ağacın katledildiğini anlatan yöre sakinlerinden Rıza Topçu da arazisinin tapusunu gösterirken, "Yıllar önce kendi arazimde 2 ağaç kestim diye 4 yıl yargılandım. Arazinin bana ait olduğu belirlenince beraat ettim. Buradaki araziler de herkesin tapulu malıdır. Devletin yetkisiz makamları arazilerimizde ormanlarımızı katletti" diyerek tepkisini dile getirdi. Kelepçe takılarak karakola götürüldüğünü anlatan köylülerden Mustafa Kibar da şunları söyledi:

"Ormanlarımızı sularımızı bozmasınlar, çevremize zarar vermesinler istedik. 'İzin almadan çalışıyorsunuz, çocuklarımızın geleceği ile neden oynuyorsunuz?' dedik. Bunları söyledik, ardından bizi kelepçeleyerek karakola götürdüler. Saatler sonra bıraktılar."



HK(TM/İD)