Geçitli Köyü'nden Hakkari'ye giden Erol Aydın yönetimindeki minibüs, 16 Eylül 2010 günü köy yakınlarında geçtiği sırada yola döşenen bomba, uzaktan kablo düzeneğiyle patlatıldı. Meydana gelen patlamada minibüste bulunan Cane Dayan (50) ile Semiha Dayan (35), Eşref Gür (33), Şirin Kurt (23), Zarife Çiftçi (25), Enes Erol (22), Abuzeyt İdem (40), Nurullah Umut Çiftçi (2) ve sürücü Aydın Erol (30) öldü. Bu yıl ikincisi düzenlenen anma programına İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, Avukat Rojbin Tugan kalkan ve patlamada yakınlarını kaybeden yaklaşık 200 kışı katıldı.

ŞEHİT BABASI: 2 YILDIR HAYATIM NORMALE DÖNMEDİ

Patlamada ölenlerin resimlerinin yer aldığı bez afiş ile ortasına güller konulan ve yas anlamına gelen siyah bezlerin asıldığı çeşmenin önünde Kürtçe 'Şehit namırın (şehitler ölmez)' sloganları atan yakınları, olayın üzerinde 2 yıl geçmesıne rağmen hala Geçitlideki olayın aydınlatılmadığını ileri sürdü. Patlamada oğlu Aydın Erol ile birlikte 9 yakınını kaybeden baba Cahit Erol, Kürtçe konuşma yaptı. Erol şöyle dedi:

"Bu olay aydınlatıncaya kadar üzerinde duracağım. Benim tek isteğim bu olayın failinin ortaya çıkması. Şu anada kadar bu bölgede 2 bine yakın asker, polis, ve PKK'lı öldürüldü. 2 bin insanın evine ateş düştü. Olayın üzerinde 4 gün geçmeden hayat normale döndü diyorlar. 2 yıldır benim hayatım normale dönmedi. Benim hayatım çörüdü. Neden bu kadar kan dökülüyor, neden bu kadar insan ölüyor? Artık akan bu kan dursun. Artık anne ve babaların yürekleri yanmasın" dedi.

Cahit Erol'un eşi Behice Erol da, palamada ölenlerin resimlerini öpüp, Kürtçe ağıt yakarak gözyaşı döktü. Anne Erol'u Avukat Kalkan teselli etmeye çalıştı.

9 KİŞİYE MEZAR OLAN MİNİBÜSÜ GÖMDÜ

Patlamada hayatını kaybeden 9 sivilin mezarlarının çiçekler bırakan kalabalık, ardından da 9 kişiye mezar olan ve hurdaya dönüşmüş minibisün enkazının başına gitti. Patlamada 9 yakınını kaybeden Cahit Erol, patlama ile ilgili 2 yıla aşkındır bir ilerleme kaydedilmediği için enkaz halindeki aracı kazılan çukura gömdü. Erol, "Ben 2 yıl önce 9 yakımını toprağa gömüştüm. Şimdi de mahkeme evrakları ve hurda halindeki aracı toprağa gömüyorum. Bana bunu yapanlar inşallah onlarda birgün böyle toprağa gömülecektir" diye konuştu.

İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut da 2 yılı aşkındır hukuki anlamda bir ilerleme yaşanmadığını söyledi. Akbulut, "Bu patlamayı gerçekleştiren kişi ya da kişilerin yargı önüne çıkarılması, ailelelerin bir nebze de olsa rahatlanabilmesi için yargı mekanizmasının harekete geçmesi gerekir. Bu ölümlerin bir daha olmaması için bölgede süren operasyonların da durdurulması ve yaşanan çatışmalı ortamın son bulmasını istiyoruz." dedi



BD,EK(FE/COŞ)