Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) destekleriyle savunma sanayinde yurt dışı kaynak kullanımını azaltmak amacıyla düzenlenen '4. TSK Malzeme Yerlileştirme Sergisi' Ortadoğu Fuar Merkezi'nde açıldı. Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın katıldığı sergide, talaşlı imalat, dövme, döküm gibi üretim yöntemleriyle üretilen malzemeler, bağlantı elemanları, lastik, plastik malzemeler, tekstil malzemeleri, filtreler, elektronik ve kimyasal malzemeler gibi çok farklı ürün gruplarına ait yaklaşık 3 bin 500 kalem malzeme sergilendi. Sergi açılışında konuşan Gaziantep Vali Vekili Mevlüt Kurban, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin doğru adrese geldiğini ve Gaziantepli sanayicilere kefil olduklarını söyledi. Gaziantep sanayisine fırsat verilmesi halinde TSK'nın ihtiyacı olan tedarikin buradan karşılanabileceğini belirten Kurban, şöyle dedi:

"Kıbrıs çıkarmasında, malzemenin kendimize ait olmamasının sıkıntısı yaşadık. Cumhuriyeti kurarken, ölüm- kalım savaşında bu çok daha fazla yaşandı. Stratejik malzemeler bakımından dışarıya bağımlı olunmasının ne kadar acı olduğunu biliyoruz. TSK'nın bu kampanyasını destekliyoruz. Günümüzde ülkemizdeki cihazı başkasının yönlendirmesi mümkün. Bunun savaş durumunda ne gibi sorunlar yaşatacağını biliyoruz. Dışarıya bağımlılığımızı özellikle bu alanda en asgariye indirmemiz, öyle sanıyorum bağımsızlığımızın da teminatıdır."

"GAZİANTEP ÖNEMLİ BİR KENT"

Hava Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver ise, bu yılki malzeme yerlileştirme sergisini, sanayi ve ticaret alanında Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olan Gaziantep'te düzenleyerek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarıyla Gaziantep sanayisini bir araya getirerek, yerli savunma sanayinin geliştirilmesi çalışmalarına bölgede ivme kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti. Şanver, Türk Silahlı Kuvvetleri  envanterinde bulunan veya envanterine yeni girecek olan sistemlerin lojistik ihtiyaçlarının karşılanması sırasında milli tedarikçiler bulmayı amaçladıklarına dikkat çekerek, böylece sanayicilerin büyüme ve yurt dışına açılma imkanı bulacaklarını dile getirdi.

"BİZ BU İŞİ YAPARIZ?"

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise, ülke olarak ekonomik zorlukları aşarak bugünlere gelindiğini anımsattı. "Yeni ürünleri yapmak, yeni icatları çıkarmak gerek. Dünyaya servis yapan bir sanayi haline gelmemiz gerekiyor" diyen Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biz hazırız; yeter ki imkan verin. Kalıpları siz yaptırın bize kiraya verin. Ben yapamazsam başkasına verin. Böylece Türkiye de kalıp çöplüğüne dönmez. Biz bu işi yaparız. Kurtuluş Savaşı'nda hiç bir şeyi olmayan Gaziantep'te borular tüfeğe dönüştürüldü. Bize tanınan imkanın karşılığını fersah fersah vermeye hazırız. Gelin bu işlemi buradan başlatalım. Bunu bir seferberlik olarak kabul edelim. Önümüzdeki bürokratik engelleri kaldırın. Biz hazırız, emirlerinizi bekliyoruz."

SERGİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Konuşmaların ardından protokol üyeleri serginin açılışını yaptı. Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver, sergilenen ürünler hakkında bilgi verdi. Protokol üyeleri, sergi kapsamında gösteri uçuşu yapacak Türk Yıldızları'na ait uçak önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Sergi, 8 Ekim 2012'ye kadar gezilebilecek.