Nusaybin ve çevresinde 2 gün süren şiddetli fırtına ve yangın, can kaybına yolaçmazken, çiftçinin harmandaki yüz tonlarca farklı ürününü birbirine katarak, kilometrelerce mesafeye dağıttı. Nusaybin'e bağlı Balaban Köyü'nde Aziz Demir adlı çiftçi, tarlada biçip köy harmanına getirdiği buğday, mercimek ve arpanın, fırtınayla birlikte birbirine karışarak yaklaşık 2 kilometrekarelik alana dağıldığını söyledi.

Hububat alım fiyatının belirlenmemesi nedeniyel Toprak Mahsülleri Ofisi'nin de henüz açlımadığını ve alım yapmadığını hatırlatan Demir, "Devlet hububat alım fiyatlarını henüz belirlemediği için ürünümüzü harmanda toplu olarak bekletiyorduk. Ancak fırtına ile birlikte yaklaşık 50 ton arpa, mercimek ve buğdayım, birbirine karışarak, 2 kilometrekarelik alana dağıldı. Ailemin bu yılki geçim kaynağı olan mahsül, kilometrelerce alana dağılmış. Bunu toplamak, birbirinden ayırmak mümkün değil. Kaymakamlığa 4 gün önce haber verdik. Ancak hasar tespiti yapmak için henüz kimse köye gelmedi. Köydeki komşularımızla birlikte yaklaşık 500 ton buğday, arpa ve mercimek birbirine karışarak kilometrelerce alana dağılmış vaziyette bekliyoruz. Yetkililerin özellikle de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız, sayın Mehmet Mehdi Eker'e sesleniyorum; mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Bu yaşadığımız bir afet. Ve yaşadığımız afet kapsamında zararımızın karşılanması için biran önce harekete geçilmesini istiyoruz. Çünkü bu kadar mahsul her tarafa dağılmış, yetkililerin biran önce gelip bunu tespit etmesi hasarımızın ne kadar olduğunu belirlemesi gerekiyor" dedi.

KÖY İMAMINA VERİLEN ZEKAT DA UÇTU

Balaban Köyü fahri imamı Fuat Kaya ise kadrolu imam olmadığını ve devletten maaş almadığını belirterek, "Kadrolu olmadığım için maaş alamıyorum. Dolayısıyla köylülerin bana verdiği zekatla geçiniyorum. Bu yıl köylülerin bana verdiği yaklaşık 8 ton hububatım da diğer köylüler gibi fırtına ile birbirine karışarak etrafa saçıldı. Bu yılki geçimimi neyle yapacağımı bilmiyorum. Hayatımda ilk defa böyle bir fırtına gördüm" diye konuştu.

FIRTINA, MEYVE AĞAÇLARINI KÖKÜNDEN SÖKTÜ

Köy meydanlarına toplatılmış ve öğütülmüş drumda bulunan yüz binlerce ton saman da fırtına ile birlikte uçup gitti. Bölgede şiddetli fırtına, bazı meyve ağaçlarını kökünden söktü. Ağaçta bulunan tonlarca meyveler de yerle bir oldu. Seraları da olumsuz etkileyen fırtına sonrası kaymakamlık tarafından herhangi bir bir hasar tespit çalışması, aradan geçen 4 güne rağmen yapılmadı.

4 GÜNDÜR ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Öte yandan, fırtına ve yangın nedeniyle elektrik şebekesinde büyük hasarlar oluştu. Aradan 4 gün geçmesine rağmen bir çok köye hala elektirik verilemedi. Köylüler, sıcak yaz günlerinde karanlıkta kaldıklarını belirterek, soğutucularının da çalışmaması nedeniyle adeta cehhenemi yaşadıklarını söyledi. Yetkililerden en azından elektrik hatlarını onarmalarını isteyen köylüler, "Sıcak yaz günlerinde soğuk bir bardak suya muhtaç kaldık. Yangınla birlikte fırtına hayatımızı cehenneme çevirdi. Yetkililerden bu sorunlarımıza çözüm bulmalarını istiyoruz" şeklinde talepte bulundu.


AA(GG/AAA) (FOTOĞRAF)