Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, bugün yaptığı tespitlerde köprünün ilk çöken ve ikinci çöken kısımlarını kaldırma çalışmaların devam ettiğini, geçen 4 günün sonunda çöken kısmın kaldırılması ve kayıpların bulunması ile ilgili polis su altı arama kurtarma ekipleri dışında yeterli ve kayda değer bir çalışma yapılmadığını vurguladı. Metal dedektörün 4'üncü günde kullanılmaya başlandığını anlatan Yrd.Doç.Dr. Kaptan, polis ekibi dışında bölgede arama kurtarma anlamında başka çalışan bir ekip bulunmadığını belirttiği raporunda şunları yazdı:

"Bentlerin kısmi olarak yıkılması sonucu suyun akışı değişken olarak davranmakta ve yeni köprü ayaklarını dövmektedir. Yeni yapılan köprün ayaklarının altındaki ilk döşeme kısmında, çöken köprünün çarpması sonucu kopmalar meydana gelmiştir. Bu kısımların acil olarak onarılması gerekmektedir. 7 Nisan 2012 tarihinde yazılan ilk raporda belirtilen köprünün çökmesine neden olan etkenlerin yanında son yapılan onarım sırasında köprünün mevcut yolunun üstüne konulan ilave 70 santimlik döşemenin yarattığı ağırlık nedeniyle köprünün çökmüş olduğu tespit edilmiştir. Köprünün 30 santim kalınlığındaki yolunun üstüne onarım adı altında 70 santim ilave yol eklenmiştir. 255 metre uzunluğunda (bütün köprü boyunca) eklenen bu yol yaklaşık 2000 ton ağırlığındadır. Köprü kendi ağırlığını bütün aşınma, yorulma etkenleri altında zor taşırken yükü taşıyan kolonlarda ve temellerde hiçbir güçlendirme yapmadan ilave yük konulması köprünün çökmesini hızlandırmış ve bugün yaşanılan faciaya yol açmıştır. Köprünün 60 yıl boyunca bakımının ihmal edilmesi çok ağır olan bu yükün gerekli güçlendirmelerin yapılmadan ilave edilmesi, ana etkenleri yanında köprünün yaşlanmış olması, beton ve demirden oluşan malzemelerin yıpranmış olması, su ve su ile sürüklenen çakılların köprü ayaklarını sürekli yıpratması, yapıldığı yıllara kıyasla artan trafik yükü köprünün yıkılmasına neden olmuştur."

İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, Filyos Çayı üzerinde yer alan ve çöken köprüden 1 kilometre uzaklıktaki Filyos 2 Köprüsü'ne ilişkin şu tespitlerde bulundu:

"FİLYOS 2 KÖPRÜSÜNÜN DE KULLANILMASI TEHLİKELİ"

"Köprü ayaklarını oluşturan kolonlarda hatalı inşaat, zamanla gerçekleşen oturmalar nedeniyle kaymalar, deformasyonlar, düşey halden kaçıklıklar mevcuttur. Kolonlarda her ayakta farklı bir yapı görülmektedir. Her kolon ayağı, birbirinden farklıdır; bazılarında ara kirişler mevcutken bazılarında bu hiç bulunmamakta, bazılarında ise sadece betonla yapılan birbirine bağlanma işlemi görülmektedir. Yolu oluşturan tabliyelerin birleşme yerlerindeki betonlar dökülmüş, demirler açığa çıkmış ve paslanmıştır. Tabliyeler rahat hareket etsin diye yapılan dilatasyonlar (iki tabliye arasındaki boşluk) zamanla kapanmış ve hareket özelliğini kaybetmiştir. Köprünün su ile temas halinde olan kısımları aşınmıştır. Bu haliyle Filyos 2 Köprüsü’nün kullanılması son derece tehlikelidir. İlk köprünün çökmesinden sonra trafiğe kapatılan Filyos 2 Köprüsü ile ilgili detaylı incelemenin yapılıp, tedbirlerin biran önce alınması gerekmektedir."



DHA(İD)