Sinema tarihinin ilk bilimkurgu filmi olarak gösterilen George Miles'in 1902 yılında çektiği "Ay'a Seyahat" gösterimi ile başlayan 12. Uluslararası İzmir Film Festivali'nin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Yönetmen Nuri Bilge Ceylan ile çok sayıda sanatçı ve davetli katıldı.

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, festivale on yılı aşkın bir süre ara verilmesinin ardından uluslararası bir düzeyde yeniden başlıyor olmasının sevindirici olduğunu ancak hınca hınç dolu olmasını beklediği açılış töreninde salonun boş olmasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Türk Sineması'nın son on yıl içerisinde büyük aşama kaydettiğini ifade eden Bakan Günay, 2002 yılında yıllık 6 olan Türk Filmi üretim sayısının 2010 yılında 70, 2011 yılında ise 60'a çıktığını söyleyerek, "Türk filmi izleyicisi 2 milyon'a düşmüşken son yıllarda 20 milyona çıktı. Türk izleyicisi Fransız izleyicisinin yapamadığını yaptı ve Hollywood filmi izleyicisinin sayısını geçti. Sinemacılarımız da gerek yurtiçi gerekse yurtdışında son derece övünülecek ödüller kazandı" diye konuştu.

İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda repertuar belirleme yetkisinin genel sanat yönetmeninden alan yönetmelik düzenlemesiyle başlayan tartışmalara değinen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Son günlerde tiyatronun nasıl yönetileceği tartışılıyor. Elbette ki tiyatroyu, sanatın her alanını sanatçılar yönetecek ama Tanzimat'ta yapılan tartışmayı bir daha yapmaya gerek yok. Sanat sanat için midir sanat toplum için midir? Elbette demokrasinin hayatımızın bu kadar içine girmesi gereken dönemde sanatın sanat için olduğu kadar topluma karşı da sorumlulukları vardır. Hatırlatmak istediğimiz bundan ibarettir. Sanatın topluma karşı, içinde yaşadığı dünyaya karşı sorumlulukları vardır. Bunun altını çizdiğimiz zaman aramızda hiçbir anlaşmazlık olmayacaktır. Biz sanatın özgürlük içinde, demokrasinin de sanatın da özgürlük ve özerklik içinde gelişeceğini düşünüyoruz sadece bu dikkati bu saygıyı birbirimizden esirgememiz gerekiyor" dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise yeniden düzenlenen Uluslararası İzmir Film Festivali'nin kentin sanatsal zenginliğini artırmasının yanında İzmir'in EXPO 2020 adaylığı kapsamına yapılacak tanıtım çalışmalarına da katkı vereceğini anlattı. Kültür sanat faaliyetlerinin kentlinin yaşam sevisini yükseltmede, kentlilik bilinci oluşturmadaki önemine değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan da, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanda çok ciddi faaliyetler yürütüldüğüne dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından 12. Uluslararası İzmir Film Festivali Yaşam Boyu Onur ve Akademi Onur Ödülleri sahiplerine verildi. Yaşam Boyu Onur Ödülleri bu yıl İzmirli tiyatro ve sinema sanatçısı Çolpan İlhan ile Yunan Yönetmen Costas Ferris'e verildi. Ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın elinden alan Çolpan İlhan, "Bir İzmirli olarak bu ödülü almak beni çok mutlu etti. Biz 60'lı yıllarda o filmleri çeken bir avuç insandık. Şimdi ulusal sinemamız başrole geçti. Bu ödülü almaktan dolayı çok mutluyum. Çok heyecanlıyım" dedi. Yunan Yönetmen Costas Ferris'e de Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü İzmir Valisi Cahit Kıraç verdi. Türkçe "Merhaba ve hoş geldiniz" diyen Ferris, Türkiye'nin kalbinde ye alan harika bir ülke olduğunu söyledi. Akademi Onur Ödülü'nü ise Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Tiyatro Bölümü hocalarından Oktay Kutluğ İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan'ın elinden aldı. Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Devlet Senfoni orkestrası eşliğinde Zuhal Olcay konser verdi.

28 Nisan'a kadar sürecek festival boyunca İzmir Karaca, Bornova Batı, DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi salonlarında 40 ülkeden 24'ü belgesel, 25'i uzun metrajlı olmak üzere 103 film gösterilecek.

TT(İÖ/SSA) (FOTOĞRAF)