Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Fethiye- Göcek ÖÇK Bölgesi için hazırlanan Ekonomik Analiz Raporu sonuçlandı.

Raporda, Fethiye- Göcek ÖÇK Bölgesi’nin bir yılda ürettiği ekonomik değer yaklaşık 210 milyon ABD doları olarak belirtildi. Bu değerin yaklaşık 200 milyon dolarının turizm ve rekreasyon hizmetlerinden, yaklaşık 8.3 milyon dolarının da atıksu arıtımından sağlandığı belirtildi. Raporda ayrıca karbon tutmanın yaklaşık 945 bin dolar, erozyon kontrolünün yaklaşık 460 bin dolar, balıkçılığın yaklaşık 380 bin dolarlık katkı yaptığı belirlendi.

MAVİ KART SİSTEMİ GELİŞTİRMELİ ÖNERİSİ

Raporda, bölgede gözlenen deniz kirliliğinin önlenmesi için hayata geçirilen 'Mavi Kart' sisteminin izleme, yaptırımların uygulanması, farkındalık oluşturma ve sistemin yabancı gemilere de uygulanması yoluyla daha da geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Raporda ayrıca, bölgenin turizm taşıma kapasitesinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılması, kapasitenin arttırılması yerine kalitenin yükseltilmesi ile kitle turizminden kaçınılması ve turizmin çeşitlendirilerek tüm yıla yayılmasının sağlanması önerileri de yer aldı.

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu mali desteğiyle TVKGM ve UNDP Türkiye tarafından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütülüyor.