Fethiye'de Dispanser Caddesi 502 Sokak'taki biri diğerinin üzerine yatmış halde duran eğik binalarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen 3 kişilik inceleme komisyonu, 2 gün önce Fethiye'ye geldi. Binalarda gözlemsel inceleme yapan komisyon üyeleri, 2004 yılında Fethiye Belediyesi tarafından hazırlanan raporu da göz önüne alarak yıkılmaya yüz tutmuş 8 apartmanın kentsel dönüşüm kapsamına alınması için rapor hazırladı. Hazırlanan rapor, dün itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderildi.

Bakanlığın onayı halinde 8 binada oturan daire sahiplerine tebligat yapılarak evlerini boşaltmaları ve yıkım işlemine başlanması istenecek. 2 aylık sürede yıkım işlemi başlatılmadığı takdirde binalara ilişkin sorumluluk Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçecek. Yeni yasaya göre binalar, Bakanlık tarafından istimlak edilerek yıkılacak.

'BU BİNALAR OLASI DEPREMDE İLK YIKILACAK BİNALARDI'

Eğik binalara ilişkin gelinen noktayı değerlendiren Fethiye Belediyesi Afet İşleri Müdürü Sadi Çidem, binaların yıkımı için geri sayımın başladığını söyledi. Fethiye Belediyesi tarafından 2004 yılında ev sahiplerine gerekli uyarının yapıldığının altını çizen Çidem, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte yıkımın önünde bir engel kalmadığını belirtti.

Basın yayın organlarında yer alan haberlerin süreci hızlandırdığını vurgulayan Çidem, şunları söyledi:

"Haberlerin ulusal basında yer bulmasının ardından 3 kişilik inceleme komisyonu ilçemize geldi. Komisyon aynı bölgede yer alan 8 binanın 'Kentsel Dönüşüm' kapsamında yıkımı için rapor hazırlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderdi. Raporun onaylanmasının ardından Kentsel Dönüşüm Yasası'nın ilgili yönetmeliği devreye girecek. Buna göre bina sakinlerine yapıların yıkım işleminin başlatılması için 2 ay süre verilecek. Bu süre zarfında kat maliki dairesini boşaltıp yıkıma başlarsa, bina yapılıncaya kadar bakanlık ev sahiplerine kira ödemesi yapacak. 2 ay içerisinde binalar boşaltılmadığı takdirde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından binalar istimlak edilerek yıkım işlemi yapılacak."