Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi'nde gerçekleşlen tatbikatta hazırlanan senaryo gereği, Ölüdeniz'de meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında çıkan yangın ve kimyasal sızıntı canlandırıldı. İtfaiye ve polis ekiplerinin de katıldığı tatbikatta, 150 personel yer aldı. Tatbikatta ilk olarak depremde göçük altında kalan yaralıların kurtarılması için arama kurtarma ekipleri seferber edildi. Hastanede mahsur kalan yaralılar, halatlar yardımıyla enkaz halindeki binadan çıkarıldı.

ÇIĞLIKLARIYLA HASTANEYİ İNLETTİ

İtfaiye ekiplerinin de katıldığı tatbikat sırasında ayağında kırık oluşan yaralıyı canlandıran Ersin Yücel, çığlıkları ile hastaneyi ayağa kaldırdı. Hastanedeki hasta yakınları ve görevliler ne olduğunu anlamak için pencerelere çıkarken, binadan çıkarılan Yücel, çığlıklar arasında ambulansa bindirilerek olay yerinden götürüldü.

KİMYASAL SIZINTI CANLANDIRILDI

Ardından deprem sırasında hastanenin acil bölümünde yaşanan patlama sonrası yangın ve kimyasal sızıntı senaryosu gerçeğe uyarlandı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, senaryo gereği çıkan yangına müdahale etti. Yangının söndürülmesinin ardından hastane görevlileri ile UMKE ekipleri kimyasal patlamanın yaşandığı alana girdi. Kimyasal atık bulaşan yaralılar derecelendirilirken, 'kırmızı' ile işaretlenenlere sağlık görevlilerinin müdahale etmemesi istendi. Sağlık ekipleri patlamada ölen ve yaralananları hastaneden dışarı taşırken, kimyasal atık bulaşanları bölgeden çıkarmak için özel kıyafetli görevliler geldi.

Hastane bahçesine çıkarılan kimyasal atık bulaşmış yaralıların kıyafetleri kesilerek çıkarıldı. Yaralılar, su ile yıkanarak kimyasal gazdan arındırıldıktan sonra başka hastanelere taşındı.

"SENARYO SORUNSUZ GERÇEKLEŞTİ"

Tatbikatla ilgili bilgi veren Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Başhekimi Murat Aynacı, senaryonun sorunsuz uygulandığını söyledi. Ölüdeniz açıklarında meydana gelen 7.6 şiddetindeki depremi konu aldıklarını belirten Başhekim Aynacı, “Olası afetlerde personelimizin hareket kabiliyetini ölçmek ve tecrübe kazandırmak için böyle bir tatbikat planladık. Sonuçlarından oldukça memnun kaldığımız bir çalışma oldu" diye konuştu.

Tatbikat senaryosunu hazırlayan Acil ve Afet Tıbbı Derneği Başkanı İlhan Öztürk ise kimyasal atık bulaşmış hastalara müdahalenin Muğla'da ilk kez gerçekleştirildiğini söyledi. Çalışmanın önemine değinen Öztürk, “Nükleer, biyolojik ve kimyasal sızıntılar artık tüm afetlerden sonra karşılaşılan bir durum. Bu gibi olaylara müdahale edilmesi bilgi birikimi ve tecrübe gerektiriyor. Biz de bu tatbikatın içine kimyasal bir sızıntı senaryosu ekleyerek, nasıl müdahale edileceği konusunda hastane personelini bilgilendirmek istedik" dedi.