Öğretmenevi bahçesinde toplanan Eğitim Sen üyeleri basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, Eskişehir Öğretmenevi'nde kalan bir müezzinin şikayeti üzerine geçtiğimiz günlerde Eskişehir Odunpazarı Belediyesi zabıtalarının öğretmenevini denetlemeye geldiklerini söyledi. Ali Paşa Şanlı şöyle devam etti:

DANIŞIKLI DÖVÜŞ

"Belediye yetkilileri öğretmenevinde içki ruhsatı olmadığını belirterek belediyeden izin alınması istenmiştir. Yine güya, AKP'li Odunpazarı Belediyesi 'Öğretmenevi alkollü bölgeler kapsamına girmiyor. Ayrıca okullar bölgesi içinde yer alıyor. Biz yönetmeliğe göre hareket ediyoruz' diyerek ruhsat vermemiştir. Bunun üzerine Öğretmenevi Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bir yazıyla görüşünü sormuştur. İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata da gönderdiği yazıyla öğretmenevinde alkollü içkileri yasaklamıştır. Tam anlamıyla danışıklı dövüş olduğu belli olan bir bürokratik denetim ve yazışmalar sonucu gerek Milli Eğitim Müdürü, gerekse belediye bürokratlarının gerçek niyetlerini çok iyi biliyoruz. Bu süreçte İl Mili Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata'nın Kayseri Öğretmenevi'nde de içki yasağı getirmesiyle övünmesi, Eskişehir'de görev yapan tüm eğitim emekçilerinin Milli Eğitim Müdürü olmayı bir türlü gerçekleştiremediğini ve danışıklı dövüşün bir parçası olduğunu göstermektedir. Ancak Eskişehir Kayseri değildir. Burada gereken tepki yapılır."

YILLARCA İÇKİ SERVİSİ YAPILDI

Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, Eskişehir Öğretmenevi restoranında yıllarca içki servisinin yapıldığını belirterek, "Buradan soruyoruz? Yıllardır okullar bölgesinde olan ve içki servisi yapılan Eskişehir Öğretmenevi'nin içki ruhsatı olmadığının bugün mü fark ettiniz? Kaldı ki AKP bürokratları da çok iyi biliyor ki böyle bir ruhsata ihtiyaç yoktur. Devletin diğer kurumlarının bütün sosyal tesislerinde olduğu gibi bu kurumlar ilgili bakanlık tarafından çıkartılan yönetmelik ve yönergelerle çalıştırılır" diye konuştu.

Öğetmenevlerinin, sosyal tesis amacıyla oluşturulmuş kurumlar olduğunu ifade eden Ali Paşa Şanlı bu kurumların öğretmenlerin daha ucuz ve güvenli olarak buralardan yararlanmasını sağlamayı amaçladığını söyledi. Şanlı şunları kaydetti:

YASAK KALKSIN

"Bugün Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenevlerine yönelik uygulamaları, söz konusu kurumları bir yandan kuruluş amaçlarından uzaklaştırmaya ve ticarileştirmeye, bir yandan da kendi cemaat ilişkilerinin mekanı haline getirmeye yöneliktir. Farklı etkinliklere kiralanarak ve piyasaya göre yüksek fiyatlarla içki satışı yapılarak, zaten fiili olarak yararlanılamaz duruma getirilen restoran bölümü de bulunan bu kasıtlı formülle artık tamamen içkiden arındırılmıştır. Eğitim Sen Eskişehir Şubesi olarak öğretmenevi ile ilgili bu yasağın kaldırılmasını istiyoruz. Her türlü hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz."

Öğretmenevi yetkilileri bu konuda açıklama yapmak istemedi.



EK(EK/AAA)