Aynur Özgür, Bulgaristan’ın Dobriç Kasabası'nda otururlarken, 1994 yılında eşi Sebahattin Özgür’ü böbrek yetmezliği hastalığı nedeniyle kaybetti. Özgür, 1997 yılında kızı ve oğlunu da alarak Türkiye’ye göç etti ve Tekirdağ Çorlu İlçesi’nde yaşamaya başladı. 2006 yılında kızı Semiha'nın böbrek yetmezliği hastalığına yakalandığını öğrenen Aynur Özgür, 4 yıl boyunca iyileşmesi için mücadele verdi. Ancak kızı da 2010 yılında 25 yaşında yaşamını yitirdi.

OĞLUNDA DA HAYNI HASTALIK

Eşinin ardından kızını da aynı hastalık nedeniyle kaybeden Aynur Özgür, 3 ay sonra 29 yaşındaki oğlu Tanju Özgür’ün de böbrek hastası olduğunu öğrenince dünyası başına yıkıldı. Oğlu Tanju'yu Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getiren anne Aynur, bir böbreğini vermek istedi. Ancak yapılan testlerde böbreğinin uygun olmadığı anlaşıldı. Tanju Özgür'ün tedavisi devam ettiği sırada, aynı hastaneye beyin kanaması sonucu  getirilen 59 yaşındaki Zeki Çalışkan'ın 27 Şubat günü beyin ölümü gerçekleşti.

BAĞIŞ BÖBREKLE YAŞAMA TUTUNDU

Beyin ölümü gerçetkleşen hastanın eşi Necmiye Çalışkan böbreklerini bağışlayınca nakil bekleyen hastalara umut doğdu. Böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren ve yıllardır nakil bekleyen 11 hasta, hastaneye çağrılarak kan ve doku uyumu için testler yapıldı. Yapılan testlerin ardından Zeki Çalışkan’ın bir böbreği 1 yıldır nakil bekleyen Tanju Özgür’e Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Transplantasyon Ünitesi’nde nakledildi. Yaklaşık 2 hafta hastanede gözetim altında tutulan Tanju Özgür, dün taburcu edildi.

BAĞIŞ BÖBREK İÇİN TEŞEKKÜR ZİYARETİ

Hastaneden çıktığı gibi böbreği bağışlanan Zeki Çalışkan’ın işyerine giden Tanju ve annesi Aynur Özgür, Necmiye Çalışkan’a teşekkür ederek elini öptü.

Böbrek hastalığı nedeniyle bu kez de oğlunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan anne Aynur Özgür şunları anlattı:

"Bulgaristan’da yaşarken eşimi genç yaşta böbrek hastalığı yüzünden kaybettim. Daha sonra kızım ve oğlum ile Türkiye’ye geldim. Burada da kızım böbrek hastalığına yakalandı. 4 yıl mücadele ettik ama o zaman nakil olamadığı için 2010 yılında onu da kaybettim. Oğlumun da hasta olduğunu öğrenince ne yapacağımı şaşırdım. Hemen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine geldik. Benim yaşım 46, hastalıklarımdan dolayı böbreğimi oğluma veremedim. Tedavi sırasında hastanede bir kişinin beyin ölümü olmuş, organları bağışlanmış. Bizden de doku ve kan örnekleri aldılar. Sonra oğluma uyumlu olduğunu öğrenince hemen ameliyatla nakil oldu. Şimdi hastaneden taburcu oldu. O kadar mutluyum ki anlatamam. Bize organı bağlayanlara çok teşekkür ederim. Onlar bizim akrabamız oldu. Eşim ve kızımdan sonra oğlumu da böbrek yüzünden kaybetmek istemiyorum."

'YAZA EVLENMEK İSTİYORUM'

Diyaliz cihazına bir daha bağlanmayacağı için çok mutlu olduğunu belirten Tanju Özgür de, babası ve kız kardeşi gibi böbrek yetmezliği hastalığına yakalandığından bu yana çok korku yaşadığını söyledi. Bir yıldır diyalize bağlandığını kaydeden Tanju Özgür duygularını şöyle dile getirdi:

"Bu hastalığa yakalandığımı öğrenince annem çok üzüldü. Ben babamı ve kız kardeşimi bu hastalık yüzünden kaybettim. Hastaneye tedavi için geldiğimizde Zeki Çalışkan’ın ailesi tarafından bağışlanan böbrek olduğunu öğrendik. Tabi sırada 15 yıldır bekleyenler vardı ama böbrek bana uyum sağladı. Şimdi tedavim tamamlandı ve taburcu oluyorum. Bu hastalıktan ölmeyeceğim için çok mutluyum. Organı bağışlayan Çalışkan ailesine çok teşekkür ederim, ben artık onların da oğluyum. Şu anda güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum, nişanlıyım ve yaza düğün yaparak evlenmek istiyorum."

“BİZİM CANIMI YANDI, BAŞKASININ YANMASIN”

Hastaneden taburcu olduktan sonra ziyaretine gelen Aynur ve oğlu Tanju Özgür’ü kabul eden Zeki Çalışkan’ın eşi Necmiye Çalışkan, eşinin bir anda öldüğüne hala inanamadığını söyledi. Eşinin organları bağışladığı için huzurlu olduğunu vurgulayan Çalışkan, "Eşim bir anda öldü, ne olduğunu bile anlamadık. Daha sonra organlarını bağışladım ve en az 3 kişiye hayat oldu. Bizim canımız yandı, başkalarınınki acımasın istedik. Onlar da beni unutmadı ziyaretime geldi, sağ olsunlar" dedi.

'DURUMU ÇOK İYİ'

Trakya Üniversitesi Transplantasyon Ünitesi Böbrek Nakli Doç. Dr. Tamer Sağıroğlu, Tanju Özgür’ün sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ünitemizde yapılan böbrek naklinden sonra Tanju artık taburcu oldu. Sağlık durumu gayet iyi. Kendisi nişanlı yaz aylarında düğün yapmak istiyordu. Babasını ve kız kardeşini böbrek yetmezliği nedeniyle kaybetti ama kendisi 1 yılda nakil oldu. Bu bağışlanan organ ona düğün hediyesi gibi oldu."

Edirne’nin Yıldırım Mahallesi’nde yaşayan 1 çocuk babası Zeki Çalışkan’ın bir böbreği ve karaciğerinin de İstanbul’daki hastalara nakledildiği belirtildi.

EÖ(LK/COŞ)