Serpil KIRKESER/İSTANBUL , Ergenekon Davası'nda tanık olarak dinlenen CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı'ya, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'e Başkent Üniversitesi Hastanesi tarafından iş göremezlik raporu verileceği iddiaları soruldu.  Bunun parlamentoda konuşulan bir dedikodu olduğunu söyleyen tanık Halıcı, "Böyle bir belgeyi görmedim, böyle bir imada, ifadede bulunmadım. Gazeteciye 'evet bu duyum bizim de kulağımıza geldi' dedim. Maalesef bu konu çok büyütüldü. Ben hiçbir zaman Başkent Üniversitesi Hastanesi'yle ilgili suçlamalarda bulunmadım" dedi.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nında dava sanıklarından CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın savunma tanığı CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı tanık olarak dinlendi. Kimlik tespiti sırasında Tanık Halıcı hala CHP Ankara Milletvekili olarak görev yaptığını söyledi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Haberal ile aranızda hakaret ve tazminat davası açılmış. Haberal ile aranızda bir husumet var mı?" diye sordu. Tanık Halıcı, "Aralarında Haberal'ın da bulunduğu Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan doktorların şikayeti üzerine hakkımda hakaret ve tazminat davası açıldı" diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı Özese'nin "Davalar nasıl sonuçlandı?" diye sorması üzerine tanık Halıcı, "Açılan ceza davalarından beraat ettim, tazminat davası ise lehime sonuçlandı" dedi. Mahkeme başkanı Özese, "Dava sanıklarından Mehmet Haberal sizi savunma tanığı olarak gösterdi. Haberal'ın avukatları tarafından verilen dilekçede, 'Tanık olarak dinlenen Recai Birgün ifadesinde "Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde Bülent Ecevit'e iş göremezlik raporu verileceğine dair duyumlar aldığını, Emrehan Halıcı'dan da bu duyumları duydum' dediğini bu gerekçelerle Emrehan Halıcı'nın tanık olarak dinlenmesini istiyoruz" deniliyor. Ecevit’e yakınlığınız nasıldı? Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde nasıl bir tedavi uygulandı?" diye sordu.


"BÖYLE BİR İFADEDE BULUNMADIM"


Yeminli olarak ifade veren tanık Halıcı, 2002 yılında DSP Grup Başkan Vekili olarak parlamentoda görev yaptığını belirterek “Bu nedenle rahmetli Bülent Ecevit ile yakın mesai içindeydik" diye konuştu. Emrehan Halıcı “Bu benim hiçbir zaman görmediğim, direkt telaffuz etmediğim bir konudur. Bu konu gazetelerde haber yapılmıştı. Kuliste konuşuluyordu. Parlamentoda, kuliste yalan yanlış birçok konu konuşulur, dedikodu yapılır. Bir gazeteci bu konuyu sorunca 'Böyle bir şey yok' demiştim. Ancak gazeteci müstehzi edayla 'Hiç mi duymadınız' deyince 'Bu tür duyumlar bizim de kulağımıza geliyor' dedim. Yıllardır siyasetteki rakiplerimiz bu konuyu dayanak yaptılar. Bu abartılarak söylemediğim biçimde dillendirildi. Böyle bir belgeyi görmedim, böyle bir imada, ifadede bulunmadım. Bilmediğim, duymadığım bir konu. Gazeteciye 'evet bu duyum bizim de kulağımıza geldi' dedim. Dosttan, düşmandan, gazetecilerden böyle bilgiler bize gelir. Maalesef bu konu çok büyütüldü" dedi.


"HİÇBİR ZAMAN BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'YLE İLGİLİ SUÇLAMALARDA BULUNMADIM"


Halıcı, Prof.Dr. Mehmet Haberal’ın da medyada çıkan haberlerden etkilenip kendisine dava açtığını belirterek “Hocamızın bana dava açmasından da çok büyük üzüntü duydum. Haberal saygı duyduğum bir hocadır. Oradaki arkadaşlarımız beni yanlış anlayarak mahkemeye verdi. Benim dava sırasında verdiğim ifadeler mahkeme kayıtlarında da mevcuttur. Dava açılan süreçte söylediklerim daha gerçektir. O zaman söylediğimle şimdi söylediğim aynıdır"


Ben hiçbir zaman Başkent Üniversitesi Hastanesi'yle ilgili suçlamalarda bulunmadım" diye konuştu. Halıcı, Haberal’ın açtığı davanın tutanaklarını da yanında getirdiğini, aynı şeyleri orada da söylediğini ifade etti. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Bülent Ecevit'e iş göremezlik raporu verileceğini ne zaman duydunuz?" şeklindeki soru üzerine tanık Halıcı," Hastaneden çıktıktan sonra 2002 Haziran ayında olabilir" diye konuştu. Özese, "İşgöremez raporu verileceği şeklindeki duyumları kimden duydunuz?" diye sorması üzerine "Bundan şundan duydum diye size isim veremem. Bu tarz duyumlar kuliste söylenir, bazen bir basın mensubu arkadaşımız tarafından söylenir. Bu tür duyumların ciddiye alınması uygun değildir. Bu dedikodunun asıl sahibinin anlamak bilmek mümkün değil" diye konuştu.


"BÜLENT ECEVİT'İN TEDAVİ SÜRECİNİ TAKİP ETMEDİM"


Mahkeme Başkanı Özese, "2002 Mayıs ayında Başbakan Ecevit'in tedavi sürecini takip edebildiniz mi, Başbakan Ecevit'in doktorlarıyla görüşebildiniz mi?" diye sordu. Tanık Halıcı, "Başbakan Ecevit'in tedavi sürecini takibim olmadı. Ancak Başbakan Bülent Ecevit hastanede tedavi gördüğünde yanına sürekli gidip geldim. Ecevit'in doktorlarıyla da görüşme yapmadım. Bülent Ecevit hastaneden çıktıktan sonra nöroloji alanında uzman doktor arayışına girildi. Bana da tanıdığım bir doktorun olup olmadığını sorulması üzerinde yakın doktor arkadaşım olan Murat Evre'yi tavsiye ettim" şeklinde konuştu.


"BİZE GELEN DUYUMLAR RAHŞAN HANIM'A DA ULAŞTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"


Mahkeme başkanı Özese, "Bülent Ecevit, Mücahit Pehlivan tarafından tedavi edilmiş. Bu konuda bilginiz nedir?" diye sorması üzerine tanık Halıcı, "Mücahit Pehlivan'ın yaptığı çalışmalardan bilgim yok" diye cevap verdi. Mahkeme Başkan Özese, "Rahşan Ecevit'ten, işgöremezlik raporu verileceği konusunda size bir şey söyledi mi?" diye sorması üzerine tanık Halıcı, "Ben Rahşan Hanım'dan böyle bir şey duymadım. Ancak bize gelen duyumların ona da ulaştığını düşünüyorum. Rahşan Hanım bana birşey demedi" diye konuştu.


"TUNCER KILINÇ MIYDI BİLEMİYORUM"


Özese'nin, dava sanıklarından emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın Ecevit'i ziyaret ederek, partiyi devretmesini istediği iddialarını hatırlatması üzerine Halıcı şunları söyledi: "Ecevit'in, hastaneden çıktıktan sonraki döneminde başbakanlıktan çekilmesine dair telkinler yapıldığını Ecevit kitabında da belirtmişti. DSP'nin devredilmesine ve Başbakanlıktan çekilmesine yönelik Ecevit'e bir baskı söz konusuydu. Bunu duyuyorduk. Ama Tuncer Kılınç mıydı bilmiyorum. Bütün DSP'liler bundan haberdardı. İş ve askeri çevrelerden de bu tür telkinlerin yapıldığı duyumları vardı." Duruşma Halıcı'nın dinlenmesi ile devam ediyor.


 


SK(HE)