Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclisi'nce organize edilen 8'inci Uluslararası Engelli Gençlik Festivali'nde Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Romanya ile birlikte Diyarbakır, Ankara ve Trabzon'dan gelen 100 engelli konuk, Adanalı engellilerle birlikte büyük coşku yaşadı.

Merkez Yüreğir İlçesi'ndeki Serinevler Spor Salonu'nda yapılacak festival öncesi yaklaşık 2 bin engelli, merkez Seyhan İlçesi'ndeki Atatür Parkı'nda buluşup, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunarak, İstiklal Marşı okudu. Engelli gençler, kent protokolü ile birlikte "Tüm dünyada barış olsun" dileğiyle festivalin 8'inci kez yapılması nedeniyle 8 adet beyaz güvercin uçurdu.

Törende engelliler adına konuşan Çukurova Engelliler Derneği Üyesi Vahit Şahin, "Engellilere sunulan bakım, ulaşılabilirlik ve istihdam gibi hizmetler, engellilerin hayatını kolaylaştırmış olup, mülki amirlerimize teşekkür ederiz" dedi.

Engellilere sağlanan hakların uygulanması yönünde adımlar atılmasına gerektiğini vurgulayan Şahin şunları söyledi:

"2005'te çıkarılan Özürlüler Kanunu engelliler için hak ve kazanımlar getirmiştir. Bu hak ve kazanımların daha da geliştirilerek etkin uygulanması sağlanmalıdır. 2022 Sayılı Yasa'yla bağlanan engelli aylığının kapsamının genişletilmesi, asgari ücret düzeyinde ödenmesi dileğimizdir. 2006'da hazırlanan rapor yönetmeliği ve sonraki yönetmelikler, engelliler açısından farklı uygulamalara neden olmaktadır. Bu sıkıntıların ortadan kaldırılmasını bekliyoruz. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uygulanan eğitim süresi arttırılarak, engelli ailelerin de eğitim sürecine dahil edilmesini istiyoruz. Engelli evde bakım hizmetlerinin yasal hak boyutunda değerlendirilmesiyle yoksulluk ölçütü gözetilmeden hastanelerde konunun uzmanlarınca oluşturulan komisyonca karar verilerek sonuçlandırılmalıdır. Pozitif ayırımcılık yasasının bir an önce çıkarılması, engellilerle ilgili alınacak kararlarda sivil toplum kuruluşlarının söz sahibi olması, engelli spor kulüplerinin faaliyetleri yerel yönetimlerce desteklenmelidir. Bütün engelliler adına dileğimiz odur ki; yaşamımızdaki ve yasalarımızdaki bütün engellerin kaldırılarak, yaşamın her alanında engelsiz bir ortam ve ülke dilemekteyiz."

Parktaki etkinliğin ardından engelli gençler, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Adana Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya, engelli dernekleri yöneticileriyle birlikte Büyükşehir Belediyesi önüne kadar 'Sevgi yürüyüşü' gerçekleştirdi. Belediye bandosunun seslendirdiği marşlar ve şarkılarla renkli görüntülere sahne olan yürüyüşte, Mersin'in evsahipliğinde yapılacak 2013 Akdeniz Oyunları'nın maskotu 'Karetta' da engellilerle ilgilendi. Etkinliğin sonunda belediye eski binası önünde kent yöneticileri ve engelliler hatıra fotoğrafı çektirdi.

Festivalin öğleden sonraki bölümünde Serinevler Spor Salonu'nda sportif şovlar, müzikli dans ve pandomim gösterileri gerçekleştirilecek.



CK(OA/SS)