İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nda tanık olarak dinlenen emekli Orgeneral Teoman Koman mahkeme heyetinin ve avukatların sorularını yanıtladı. Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun soruları üzerine Koman, TBMM Susurluk Komisyonu’na davetin usule uygun olmadığı ve başka bir programı olması nedeniyle ifade vermeye gitmediğini söyledi. Koman, "Komisyonda ifade vermeye davet edildim fakat davet usüle uygun değildi. Genelkurmay’a, İçişleri Bakanlığı’na ve bana yazı gönderdiler. Bu şık olmadı. Jandarma, İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Bakanlığa göndermeleri gerekirdi. O sırada Donanma Komutanlığı’nda bir programımız vardı. Gitmedim ama kaza ile ilgili generallerden oluşan iki tahkikat komisyonu kurdurdum. Bir klasör hazırlayıp gönderdim. Hatta kazaya ilk müdahale eden ekibi de Ankara’ya çağrıp bilgi aldım. Bizi ilgilendiren kaza konusuydu. Hazırladığım klasörü bir mektupla komisyona gönderdim" dedi.


"BURADA BEN Mİ YARGILANIYORUM?"


Haşıloğlu'nun "Faili meçhul cinayetler olarak bilinen olaylarla ilgili sizin tespitiniz oldu mu?" sorusu üzerine Tanık Koman, "Hayır. Ben öyle bir dönemde müsteşarlık yaptım ki. Sovyetler Birliği dağılıyor, Irak problemleri... Biz bunlarla meşguldük. Diğerleri polisiye olaylar içindeydi. Zabıta kuvvetleri benden daha iyi bilir" dedi. Üye hakim Haşıloğlu'nun Hizbullah'a ilişkin sorusu üzerine Koman, "Görevim sırasında Hizbulah'ın varlığı şüpheliydi. Herkes Hizbullah'ın ne olduğunu anlamaya çalışıyordu" diye cevap verdi. Hizbullah'ın korucularla birlikte eğitildiği iddialarına ilişkin soru üzerine tanık Koman, böyle bir bilgiye sahip olmadığını ifade etti. Hakim Haşıloğlu’nun soruları karşısında Tanık Teoman Koman "Burada ben mi yargılanıyorum?" diye sordu. Haşıloğlu ise “Hayır, bilginize başvuruluyor" diye açıklama yaptı. Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu, tutuklu sanık Veli Küçük ile emekli olduktan sonra değişik tarihlerde yaptığı telefon görüşmelerini tanık Koman'a sordu. Tanık Koman ise Veli Küçük ile ancak bir kez görüşmüş olabileceğini, Küçük ile seri bir şekilde görüşme yapmadığını belirtti.


"KOMAN HER ZAMAN EMRİNDE OLDUĞUM BİR İNSANDIR"


Tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük de "Teoman Koman saygı duyduğum, hürmet ettiğim bir komutanımdır. Kocaeli Alay Komutanı'yken benim ziyaretime geldi. Söyledikleri doğrudur. Adapazarı, Bolu bölgesine atılan faili meçhuller Veli Küçük'ün üstüne atılmak istendi" dedi. Küçük, "Tanık Koman İstanbul'a yerleşirken halini hatrını sormak için telefonla aradım. Teoman Koman herzaman emrinde olduğum bir insandır" diye konuştu.


"TÜRKİYE'DE DERİN DEVLET YOK"


Üye Hakim Haşıloğlu "Derin devlet var mı?" diye sordu. Tanık Koman, "Hayır. Türkiye'de derin devlet diye bir şey yok. Türkiye'de sathi (yüzeysel) devlet var. Derin devletin Türkiye'de hiç bir faaliyeti yoktur." yanıtını verdi. Gladyo ile ilgili sorular üzerine Koman, "İddiaya göre bizde de kurulmuş. Faili mechuller, zor kullanılarak iş yapıyorlarmış. Yapanlar belli değil" dedi.


Tanık Koman'ın dinlenilmesinin ardından mahkeme heyeti duruşmayı yarın saat 09.00'a erteledi.


(BB)