Kırklareli’nde 18 yıl önce PTT’den emekli olan 63 yaşındaki Sait Tunca, 2009 yılının Mayıs ayında bir bankanın Kırklareli Şubesi’nden 20 bin lira tüketici kredisi kullandı. 48 ay vadeli kredi için 3 ayda bir emekli maaşından bin 897 lira kesilen Tunca, kredi taksitlerinden hariç 93,.13 lira ek ücret alındığını fark ederek iadesi için bankaya başvurdu.

Banka şubesi yetkilileri, Bakanlar Kurulu Kararıyla 28 Ekim 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların kullandırdığı tüketici kredilerindeki KKDF kesintisinin yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılması nedeniyle fark alındığını ve iade edemeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine önce Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuran Sait Tunca, buradan sorununa çözüm bulunmaması üzerine, Tüketici Hakları Mahkemesi sıfatıyla Kırklareli 1’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Dava dilekçesini inceleyen Kırklareli 1’nci Asliye Hukuk Mahkemesi 15 Aralık 2011 günü emekli memur Sait Tunca’yı haklı bularak fazla alınan 93,13 liranın iade edilmesine karar verdi.

'TÜKETİCİLER HAKKINI ARASIN'

Bu kararın, kredi kullanan tüketiciler için emsal olduğunu belirten Sait Tunca şunları söyledi:

"Yurdumuzda birçok vatandaş bu konularda mağdur oluyor. Ben bankadan aldığım krediyi 3 aylık taksitler halinde ödüyordum. KKDF oranı değişince fazladan para almaya başladılar. Ben de paranın iade edilmesi için Tüketici Hakem Heyeti'ne ve mahkemeye başvurdum. Mahkeme beni haklı görerek diğer kredi kullanan tüketiciler için emsal oluşturacak bir karar verdi. Kararın ardından banka benden kredi taksiti haricinde fazladan aldığı 93 lirayı hesabıma yatırarak iade etti."

TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Kredinin faiz ve anapara kur farkı üzerinden belirli oranlarda hesaplanan ve müşteriden tahsil edilen KKDF, 2010/974 Sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 28 Ekim 2010 tarihinde yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı. Bu oranın önceden alınan kredi taksitlerine yansıtılmasına tüketici örgütlerii de tepki göstermişti.

AÜÜ(LK/COŞ)