Sivas Caddesi'nde bulunan Eğitim Sen Şubesi önünde biraraya gelen sendika üyeleri, '4+4+4= Çocuk gelin', 'Okulumuzu geri istiyoruz' dövizleri ve 'AKP yasanı al başına çal', 'AKP elini çocuğumuzdan çek', sloganlarıyla birlikte Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. CHP, EMEP ve sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği eylemde sendika üyeleri adına açıklamayı Eğitim Sen Genel Merkez Yöneticisi Mustafa Ecevit yaptı.

4+4+4'ün rant ve çocuk gelin sayısını artıracak bir sistem olduğunu ileri süren Ecevit, "10 yıldır parlamenter sistemin tanık olmadığı örnekler yaşıyoruz. Torba yasa diye bir şey geliştirdiler. Her şey bunun içinden çıkıyor. 4+4+4 Türkiye toplumunun geleceğini değiştirecek bir yasa, yeni bir rant yasası olarak Meclis'ten geçti" dedi.

Kenan Evren'in 12 Eylül darbesiyle ilgili yargılanması konusuna da değinen Ecevit, yaşlı bir insanın cezaevlerinde sürünmesini istemediklerini belirterek, "12 Eylül hukukunun yargılanmasını, felsefesinin kaldırılamasını her zaman ve her yerde dile getirdik" diye konuştu.

Ak Parti iktidarının eğitim hakkını kamusal alandan çıkartmaya çalıştığını iddia eden Ecevit, 'Ne kadar paran varsa o kadar eğitim' anlayışının yaygınlaştırılmaya çalışıldığını öne sürdü. 5 yaşındaki çocukların okula değil, okul öncesi eğitme gitmesi gerektiğini savunan Mustafa Ecevit, yasanın bir tesadüf olmadığını, asıl amacın 13 yaşında çocuk işçi ve gelin sayısının artması olduğunu ve buna izin vermeyeceklerini söyledi. Ecevit, "Başbakan kendi siyasi hırsları için ülkenin geleceğini heba ediyor. Buradan hükümete sesleniyoruz; Bu bir marangozluk işi değildir. Daha fazla zarar vermeden bu yanlıştan dönün" dedi.

JOLİE'NİN ZİYARETİNE TEPKİ

Eğitim Sen Genel Merkez Yöneticisi Mustafa Ecevit, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Özel Elçisi Angelina Jolie'nin ikinci kez Türkiye'ye gelip, Kilis'te Suriyeli sığınmacıların yerleştirildiği Kilis'teki konteyner kenti ziyaret etmesini de eleştirdi. Ecevit, "Bu ülkenin barış gönüllüleri, aydınları dururken, yabancı bir sinema oyuncusundan medet ummak ne kadar doğru bir yaklaşımdır, bunu kamuoyuna bırakıyoruz" diye konuştu.

Eyleme katılan yaklaşık 500 kişi, basın açıklamasının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda hayal çekti sonra da Ankara’da yapılacak eyleme destek vermek üzere yola çıktı.



CZ(OE/CK)