Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Otmanlar Köyü yakınındaki Eğridere Mevkii'nde 9 Ağustos Perşembe günü çıkan orman yangınına müdahale eden Fethiye'de konuşlu Rus yapımı yangın söndürme helikopteri, saat 15.25 sıralarında düştü. Yanan helikopterde bulunan Türk pilot Atıf Ateşok, orman muhafaza memuru Orhan Çelik ile Rus pilotlar Alexandr Gavrilov, Nikolay Atepalikhin ve uçuş teknisyeni Sergey Khorokhorin öldü. Cesetleri yandığı için teşhis edilemeyen personelden Atıf Ateşok ile Orhan Çelik'in kimlikleri yapılan DNA testi sonucu daha önce belirlendi. Çelik, Manisa'da, Ateşok ise İzmir'de toprağa verildi. Ölen Rus personelin yakınları da Rusya'dan İzmir'e gelip DNA testi için örnek verdi. Kimliklerinin tespit edilmesinin ardından, yaşamını yitiren üç Rus'un cenazeleri ailelerine teslim edildi.

Helikopterin üç Rus personeli için bugün İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nde tören düzenlendi. Törene, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, ölen Rus pilotlar Alexandr Gavrilov'un babası Vladimir Gavrilov, Nikolay Atepalikhin'in kız kardeşi Olga Sukavatina ve teknisyen Sergey Khorokhorin'un babası Vyachesliew Khorokhorin ve aynı olayda şehit olan Orhan Çelik'in babası Aydın Çelik ve orman çalışanları katıldı. Rus bayrağına sarılı tabutların başında duran Rus pilotların yakınları gözyaşlarına hakim olamadı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, yaptığı konuşmada, "Üç Rus kardeşimiz Türkiye'de ulvi görevlerini yaparken şehit olmuştur. Ormanda bir damla suyu toprakla buluşturmak için, hayatlarını kaybettiler. Kendileri görev şehididir. Onlarla gurur duyuyorum. Görev yaptığım yerlerde bu kahramanları yakından izledim. Ailelerine sabır diliyorum" dedi.

Rus pilot Alexandr Gavrilov'un babası Vladimir Gavrilov ise konuşmasında, "Tabi ki çok üzgünüm. Evladımı kaybettim. Kendi akrabasını kaybetmek insana çok zor geliyor. Kendi adıma tüm şehitlerin ailelerine başsağlığı diliyorum. Bizler artık kardeşiz. Bize başsalığı dileyen herkese minnetarız. Kalpler ve gönüller bir olsun" dedi.

Konuşmaların ardından, ölen Rus pilotların ailelerine, üzerlerinde Türk ve Rus bayrağı bulunan plaket verildi. Ölen Orhan Çelik'in babası Aydın Çelik, Rus ailelere tek tek sarılıp, başsalığı diledi. Törenin ardından cenazeler, uçakla Rusya'ya götürülmek üzere karayoluyla Antalya'ya gönderildi.



BK(AÖ/SS)