Türkiye'nin 2012-2016 dönem başkanlığını devraldığı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) Akdeniz Ormanları Sorunları Komitesi'nin (Silva Mediterranea-SİLAV MED) 21'inci oturumu, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde yapıldı. Komitenin bir önceki başkanı olan Spas Todorov (Bulgaristan), görevini Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen'e devretti.

Kemer'e bağlı Göynük Beldesi'ndeki Vogue Avantgarde Hotel'de yapılan toplantıya Orman ve Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Recep Kaşan ile çok sayıda ülkenin temsilcileri katıldı. Toplantıda, FAO Akdeniz Ormanları Sorunları Komitesi Dönem Başkanlığı, Türkiye'ye verildi. Dönem başkanlığı göreviyle Türkiye'nin birçok ülkede ormancılık politikalarında söz sahibi olması bekleniyor. Komitenin dönem başkan yardımcılıklarına Bulgaristan ve Tunus getirilirken, İspanya, Lübnan, Türkiye, İtalya temsilcileri raportör olarak görev yapacak.

DÜNYA ORMANCILARI ANTALYA'DA EĞİTİLECEK

Dönem başkanlığı görevini üstlenen Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, bu görev sayesinde Türkiye'nin Avrupa, Afrika ve Yakın Doğu ülkelerinde ormancılık politikalarında söz sahibi olacağına işaret etti. Türkiye'de ormancılık konusunun sadece orman yangınları ve sel olduğu zaman gündeme geldiğine değinen Belen, şöyle dedi:

"Orman çok ciddi ve çok geniş dağılımları olan bir konu. Mesela sadece odun dışı orman ürünleri ihracatından Türkiye'nin 1 yıllık geliri 80 milyon dolara yakın. Bu çok ciddi bir rakam. Dolayısıyla ormancılıktan kastettiğimiz sadece odun değil geniş bir yelpazesi var. SİLVA MED Başkanlığı'yla Türkiye'nin görünebilirliğini ve dünya ülkeleriyle işbirliğini artırmayı hedefliyoruz."

Belen, Antalya'da Yangın Eğitim Merkezi kurulduğuna işaret ederek, "Orayı FAO ile beraber akredite eğitim merkezi haline getireceğiz. Orada dünyanın her tarafından ormancılar gelip eğitim alacak. Bu da Türkiye'nin uluslararası arenadaki gücü açısından çok önemli bir fırsattır. Tüm bu parçalar birleştiğinde büyük bir ülke olmanın ve komşuları ile beraber kalkınma fırsatı bulmanın imkanını yaşayacağız” dedi.

HEDEF 2023 YILINA YÜZDE 30 ORMAN ALANI

Orman ve Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Recep Kaşan ise ormanların, insanlığın ortak kaygıları olan küresel iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik, gıda güvenliği ve su kaynakları açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Türkiye son 30 yılda orman varlığını yüzde 6, orman servetini ise yüzde 40 artırmayı başardığına değinen Kaşan, "Hedefimiz ülkemiz toplam alanının yüzde 27.6 olan orman alanını Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023 yılında yüzde 30 seviyelerine yükseltmek" diye konuştu.