İlkadım İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi'nde 2008 yılı Mart ayında meydana gelen olayda, inşaatlarda çalışan 2 çocuk babası Engin Payaz, eşi Rehya Payaz ve arkadaşı Sebahattin Yener ile birlikte kendi evinde alkol almaya başladı. Aldığı alkolün etkisiyle Engin Payaz sızarken, genç kadın ile Yener başka odada cinsel ilişkiye girip uyuya kaldı.

Gece geç saatlerde kendine gelen ve uyanan Engin Payaz, eşi ile arkadaşını aynı yatakta uyurken gördü. Öfkeye kapılan Engin Payaz, odunluktan aldığı baltayla Yener'i başına vurarak öldürdü. Ardından da tuvalete taşıdığı ceseti 10 parçaya bölüp çuvallara koyarak ırmağa attı.

4 gün sonra ihbar üzerine eve gelen polis Reyha ve Engin Payaz çiftini gözaltına aldı. Engin Payaz, planlayarak adam öldürmek suçundan, eşi Reyha Payaz ise delilleri yok etmek suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan iki sanıktan Reyha Payaz, kendisinin cinayete karışmadığını, sadece eşinden korktuğu için delilleri yok ettiğini söyleyince, 2010 yılı Eylül ayında, yöneltilen suç vasfının değişme olasılığı dikkate alınarak tahliye oldu. Ancak, bu kararın ardından Yener ailesinin avukatı Ata Giritli'nin yeni bulunan deliller ile birlikte Cumhuriyet Savcılığına başvurarak Reyha Payaz hakkında 'cinayete iştirak' suçundan ikinci bir dava açılmasını sağladı. Bu dava diğer davayla birleştirildi. Planlayarak adam öldürme suçuna iştirak ettiği iddiasıyla ömür boyu hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Reyha Payaz ile eşi Engin Payaz, bugün bir kez daha hakim karşısına çıktı. 

Engin Payaz daha önceki savunmalarını tekrar ederek cinayete eşinin katılmadığını, eşinin suçsuz olduğunu öne sürdü. Reyha Payaz da olay anında kendisinin uyuduğunu ileri sürürek, "Ben gürültüye uyandım. Eşim bana bir tokat vurunca bayılmışım. Ben hiç bir şeye karışmadım" dedi.

Cumhuriyet savcısı, tutuksuz yargılanan Reyha Payaz'ın yöneltilen suç vasfının değiştiğini, dosya kapsamı ve tanıkların anlatımları dikkate alınarak, sanığın kaçma şüphesi de olduğunu belirtip tutuklanmasını talep etti. Mahkeme heyeti de Reyha Payaz'ı yaklaşık 1.5 yıl sonra tekrar tutukladı. Genç kadın ikinci kez cezaevine gönderilirken, 2 çocuğu olan çiftin çocuklarının dinlenmesi için duruşma erteledi.


İA(İS/AAA) (FOTOĞRAF)