Araçlarını satmak için anlaştıkları kişilerce eve götürüldüklerini, sonrasında çeşitli bahanelerle dolandırıldıklarını söyleyen kişilerin şikayeti üzerine polis çalışma başlattı. İzmir Emniyeti Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, eşkal bilgileri, güvenlik kameraları görüntüleri ve mağdurların verdiği bilgilerden, olayları hep aynı kişilerin gerçekleştirdiğini belirledi. Yaklaşık 6 ay süren araştırmanın ardından şebeke elemanlarının kimlikleri tespit edildi. Lider konumundaki A.T.'nin halen cezaevinde olmasından dolayı Ü.G.'nin yönettiği belirtilen şebekeye yönelik İzmir merkez, Aliağa, Bergama, Menemen ilçeleriyle Aydın ve Didim ilçesinde eş zamanlı yapılan baskınlarda 16 kişi gözaltına alındı.

KURBANLARINI SEÇEREK HAREKET ETMİŞLER

Gözaltındaki  ifadeleri ve polis araştırmalarından, İzmir, Ankara, Antalya, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Kocaeli ve İstanbul'da faaliyet gösteren şebeke üyelerinin, ilk olarak, bu yerlerde günlük ya da kısa süreliğine kiralanan lüks evlerden bulup kiraladıkları tespit edildi. Daha sonra ise, oto pazarlarında bağlantı kurdukları veya internet üzerinden satış ilanı veren araç sahiplerine ulaşan şebeke elemanlarının, bu kişilere güven vermek için bu evlere götürdükleri saptandı. Burada şebekenin kadın ve diğer erkek üyeleriyle aile görüntüsü veren, kendi aralarında poşet içerisinde yüklü miktarda para alışverişi yapan şüphelilerin daha sonra ise, satış için notere giderek araçları yasal yollardan üzerlerine aldıkları belirlendi. Araç satışının yapılmasının ardından şüphelilerin, çeşitli bahanelerle aracı alıp parayı vermeden kaçarak planlarını uyguladıkları ve dolandırıcılığı gerçekleştirdikleri ortaya çıktı. Parayı almayı bekleyen mağdurların bir daha şüphelilerin telefonuna ulaşamayınca dolandırıldığını anladıkları belirlendi.

OTOMOBİL ANINDA BAŞKASINA SATILIYOR

Otomobili üzerlerine alan şebeke elemanlarının, araçların yasal yollardan takibini zorlaştırmak için, hemen başka noterlerde ikinci hatta üçüncü kişilere satışını yaptıkları anlaşıldı. Şüphelilerin yasal yollardan araç alışverişi yaptıkları için de telefon konuşmalarında rahat hareket ettikleri, olası soruşturma ve yargılamalar sırasında da noterdeki işlemleri kendilerine delil olarak gösterdikleri öğrenildi. Benzer yöntemlerle 11 aracın satışını yaparak yaklaşık 280 bin lira haksız kazanç elde ettiği belirlenen şüphelilerden biri ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı, 15'i ise adliyeye sevkedildi.



TY (AÖ/AK)