Doğa Derneği'nden yapılan açıklamada, kamuoyunda '2B yasası' olarak bilinen 'Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı'nın kabul edilmesinin, mevcut ormanlık alanların tahrip edilmesine hatta giderek yok olmasına neden olacağı ifade edildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

''Nehirleri HES, dağları maden şirketlerine satan Türkiye’nin yöneticileri, önceki gün gece de 2B Yasa Tasarısı’nın birinci bölümünü kabul ederek ormanlarımızı da satmanın yolunu açmış oldu. Tasarının tamamının yasallaşması ve uygulamaya sokulması halinde Türkiye genelinde ilk etapta 410 bin hektarlık orman alanı satışa çıkarılacak. Türkiye’de az ya da çok, sınırları içinde 2B arazisi olmayan il sayısı sadece 10. Geriye kalan 71 ilde toplam 260 bin futbol sahası büyüklüğünde 2B arazisi ranta açılmış olacak.''

Açıklamada, uygulamanın kırsal kesimde yaşanan göçü artıracağı, bir avuç insana rant yaratacağı, TOKİ'nin birçok köyün sahibi olacağı ve kırsal yaşamın tamamen yok olmasının önünün açılacağı, orman, nehir, dağ ve kıyıların şirketlere satışının önünde hiçbir engelin kalmayacağı ifade edildi.



VD(OE/CK)