Doç. Dr. Çakmak, istatistiklere göre her 8 ile 10 kadından birisinin yaşa bağlı olarak göğüs kanseri ile karşılaştığını söyledi. Erken yaşlarda da çok sık göğüs kanserine rastladıklarını ifade eden Doç. Dr. Çakmak, şöyle dedi:

"Muayenesinde normalin dışında herhangi bir şey tespit eden kadının mutlaka bir hekime başvurması, bunun doğrultusunda da tespit edilen kitlenin tetkik edilmesi ve mutlaka tanısının konulması gerekir. Özellikle biz hastanemizde artık çok daha genç yaşlarda da meme kanseri hastaları görmeye başlıyoruz. 20'li, 30'lu yaşlarda hastalarımız var. Dolayısıyla kadınların farkındalıkları bu noktada çok önemli etken oluşturuyor ki biz hastalarımızda yüzde 100 tedavi şansı sağlayabilelim."

"Keşke kanser olmasam" cümlesinin güzel olduğunu, ancak günümüzde böyle bir cümlenin artık lüks olduğunu belirten Doç. Dr. Çakmak, şöyle devam etti:

"Keşkelerle olmuyor. Dolayısıyla kadın olduğumuzun farkında olarak her ay mutlaka adetlerden sonraki dönemde, memelerin rahatladığı dönemde 5 dakikamızı ayırarak memelerimizi muayene etmemiz belki bize bir ömür bağışlayacaktır. Dolayısıyla da bütün kadınların bu noktada kesinlikle kendilerine zaman ayırmalarını, meme ile ilgili en ufak bir şüphede, sıkıntıda, akıllarına takılan en küçük bir şeyde ya da muayenede tespit ettikleri bir yapıda mutlaka bir hekime kontrola gitmelerini önemle tavsiye ediyorum."



DS(EE/AAA)