BDP'nin yarın Diyarbakır'da yapmayı planladığı 'Özgürlük İçin Demokratik Direniş' mitingine Diyarbakır Valiliği tarafından izin verilmedi. BDP'liler yasaklamaya rağmen yarın mitingi gerçekleştireceklerini açıklamasının ardından kentteki bazı sivil toplum örgütleri Diyarbakır Barosu'nda basın toplantısı düzenleyerek sağduyu çağrısında bulundu.

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar bugün KESK, Mazlum- Der, İHD, TMMOB, Tabip Odası ve GÜNSİAD temsilcileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakır'ın son bir yıl içinde yasaklı bir kent haline geldiğini ileri sürdü. Aktar, "Diyarbakır 2011 Haziran seçimlerinden beri hiçbir gösterinin yapılamadığı, başvurusu yapılan bütün gösterilerin ve miting isteklerinin reddedildiği bir kent haline geldi" dedi.

Demokratik hakların kullanımının önündeki engellerin kaldırılması için validen randevu istediklerini, ancak hala görüşemediklerini belirten Baro Başkanı Aktar, yarın olabilecek olumsuzluklarda bu yasaklama kararını verenlerin birinci derecede sorumlu olduğa inandıklarını söyledi. Aktar şöyle devam etti:

"Ancak diğer yandan sivil toplum örgütleri olarak beklentimiz ve dileğimiz, yarın insanlar demokratik haklarını kulanacaklarsa, yürüyeceklerse, miting yapacaklarsa, kamu makamlarının, kamu mercilerinin topluluğa, insanlara karşı zor kullanmamalarını, zor kullanmaları halinde istenmeyen olayların meydana gelebileceğini, böyle bir kaygıyı taşıdığımızı belirtmek istiyoruz. Herkesin yarın bir gün bile olsa sağduyulu davranmasını, gerginliği tırmandıran taraf olmamasını diliyoruz. Ayrıca Diyarbakır'da olduğunu öğrendiğimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı'na da konu ile ilgili bizzat görüşme talebinde bulunduk."