Diyarbakır'daki törenler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başladı. Çelenk sunma töreni öncesine alanda görevli olan bir asker baygınlık geçirdi. Bayılan asker, arkadaşları tarafından hazır bekletilen ambulansa götürülerek tedavi altına alındı. Anıt Parkta İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan törene Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Alaeddin Örsal, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız ve kurum müdürleri katıldı.

Daha sonra törenlere Atatürk Stadyumu'nda devam edillirken, Vali Mustafa Toprak, Korgeneral Alaeddin Örsal ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız'ın askeri araçla halkı selamlaması ile başladı. Daha sonra Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş günü anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Konuşmasında Kurtuluş savaşının sadece askerlerin katıldığı bir savaş olmadığını belirten Ağırbaş, "Kurtuluş savaşı dünyada eşine az rastlanır bir durumla 7'den 70'e bütün insanlarımızın canlarıyla beraber her şeyini vatana siper ettiği bir destandır. Bugün TBMM'nin açılışının 92'nci yıldönümünü kutluyoruz. Mustafa kemal Atatürk 23 Nisan 1920 gününü ulusumuza hem Ulusal Egemenlik hem de Çocuk Bayramı olarak armağan etmiştir. Tüm dünya milletlerin ve çocuklarımızın hiçbir zaman savaş, kan ve acı görmemesi dileğiyle tüm ulusumuzun bayramını kutlarım" dedi.

Daha sonra Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu öğrencisi Süsel Güner, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili bir konuşma yaptı. Öğrencilerin şiir okumasının ardından askeri bando eşliğinde geçit töreni yapıldı. Geçit töreni, tribündekilerin alkışları arasında gerçekleşirken, çocukların sunduğu gösteriler de ilgiyle izlendi.

Bu arada düzenlenen törenlerde erkek öğrenci grubunun gösterisi sırasında, 'Hasta Siempre' şarkısının müziği çalındı. Sözü ve müziği Carlos Puebla'ya ait olan ve Küba devrimi liderlerinden Ernesto Che Guevera için yazılmış olan şarkının 23 Nisan töreninde çalınması dikkat çekti. Türkçe 'Sonsuza dek' anlamına gelen 'Hasta Siempre' şarkısının enstrümantal tarzda çalınması eşliğinde erkek öğrenci grubu kırmızı ve beyaz bayraklarla gösteri yaptı.



FB(GG/SS)



----- KUTU ----



'Hasta Siempre' (Sonsuza Dek)

 

Hasta Siempre, Kübalı sanatçı Carlos Puebla'nın 1965'te Ernesto Che Guevara'nın veda mektubundan sonra yazdığı şarkı olarak tarihe geçti. Afrika'ya gitmek üzere Küba'dan ayrılan Che'ye ağıt olarak yazılan şarkı, birçok farklı solist ve grup tarafından seslendirilmiş, son olarak Natalia Cardone tarafından yorumlanmıştı. Şarkının sözlerinin Türkçe çevirisi şöyle:



O tarihi günlerden bu yana

Yer etti içimize senin sevgin

Parladığı yerde yiğitlik güneşin

Ölüm bir çelenk kondurdu başına


O aydınlık durur hala

Yürekleri saran ışıltısıyla

Bağlıdır senin sevgili varlığına

Kumandan Che Guevara


Vuruyorsun tarihin içinden

Şanlı ve güçlü yumruğunla

Bütün Santa Clara düşüp yollara

Seni görmek isterken


Gelirsin bahar güneşiyle

Tutuşturduğun meltemle

Gelirsin bayrağımızı dikmeye

Ve bir ışık gülüşünde


Devrim aşkıyla yanan yüreğin

Götürür yeni bir hedefe seni

Orda bekler hep birileri

Kurtarsın diye güçlü ellerin


Yolundayız hiç durmadan

Birleşmiş seni izliyoruz

Fidel'le birlikte bak söylüyoruz:

Sonsuza dek ey Kumandan!